Maia Sandu a câștigat alegerile și pentru că CCM condusă de Alexandru Tănase a restabilit DREPTUL cetățenilor să-și aleagă DIRECT președintele

În anul 2016, Curtea Constituțională condusă de Alexandru Tănase a restabilit dreptul moldovenilor de a-și alege direct președintele.

Curtea a fost sesizată de un grup de deputați liberal-democrați. Aceștia au contestat procedura de modificare a Constituției în anul 2000, când s-a trecut de la republică prezidențială la republică parlamentară. Liberal-democrații au avut obiecții în ceea ce privește procedura de modificare a Constituției – când Curtea Constituțională a avizat proiectul inițial al legii votate în anul 2000, acesta prevedea ca președintele să aibă minim 35 de ani și să fie ales cu 51 de voturi. Ajuns în Parlament, însă, în lectura a doua, aleșii poporului au votat ca vârsta candidatului la Președinție să fie de minim 40 de ani, iar învestirea să aibă loc cu 61 de voturi, ignorând avizul Curții Constituționale. Curtea a considerat că avizele CC nu poartă doar un caracter consultativ, ci constituie un act ce stă la baza procedurii de modificare.

93% dintre moldoveni spuneau atunci vor să-și aleagă direct președintele

Curtea și-a motivat decizia prin faptul că actuala procedură de alegere a președintelui este o „sursă de criză constituțională”, întrucât poate servi ca bază de dizolvare în mod repetat a Parlamentului, ceea ce s-a și întâmplat în ultimii ani. Ori, „forma de alegere a președintelui nu poate fi sursă de criză constituțională”, au menționat judecătorii înaltei curți.

Ce președinte ar fi fost votat de Parlamentul actual al R. Moldova, unde Șor și Dodon au majoritate? O întrebare cu un potențial răspuns amar pentru experții care ani de zile au blamat acea decizie a CCM.

Fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Alexandru Tănase a comentat în urmă cu câteva luni acea decizie: „Este o decizie corectă, este dreptul cetățenilor să decidă cine este liderul țării lor. Acum este o altă problemă: în ce măsură clasa politică este capabilă să furnizeze lideri? Asta este cu totul altceva. Nu poți acuza poporul din cauză că face o anumită alegere. Este dreptul fiecărui om, fiecărei colectivități să decidă cine este liderul lor”, a spus Tănase.


Preluat de la: Timpul.md