Mai mulți bani, dar mai scumpi: dobînzile cresc la creditele în lei

Creditele cu termene între 2 și 5 ani au fost cele mai solicitate, deținînd o pondere de 57,2% din totalul împrumuturilor acordate. Aproape 37% din volumul total de credite a mers către persoanele juridice, cu o dinamică pozitivă atît în lei (+3,2%), cît și în valută (+17,5%).

Rata medie la creditele noi în lei s-a majorat ușor cu 0,10 puncte procentuale, ajungînd la 9,04%, în timp ce dobînda medie la creditele în valută a scăzut cu 0,21 p.p., pînă la 5,20%.

Persoanele fizice au contractat în total 2,5 miliarde de lei în credite, în creștere ușoară (+1,1%) față de luna mai. Din acest volum, 61,5% au fost credite de consum – majoritatea în lei și cu termene de pînă la 5 ani. Creditele imobiliare au avut o pondere de 38,3%, fiind și ele preponderent contractate în moneda națională.

Rata medie la creditele de consum în lei s-a majorat cu 0,24 p.p., pînă la 10,78%, iar cea la creditele imobiliare a urcat la 7,35% (+0,21 p.p.).

Persoanele juridice au menținut un ritm susținut de împrumuturi, majorînd creditele în valută cu 17,5% și pe cele atașate cursului valutar de două ori. Peste 91% din împrumuturile contractate de companii au fost solicitate de firme nefinanciare, acestea acoperind 57,5% din volumul total al creditelor acordate în iunie.

Rata medie a dobînzilor pentru împrumuturile în lei contractate de companii a rămas la 8,57%, iar cea la creditele în valută a scăzut la 5,20% (-0,17 p.p.).

Creșterea volumului de credite în iunie sugerează un reviriment al activității economice și o revenire a încrederii în accesarea finanțării, atît din partea consumatorilor, cît și a mediului de afaceri.


Preluat de la: Noi.md