Dezastrul este cel mai grav pe care statul l-a cunoscut de la inundațiile din 2018, scrie BBC.
Autoritățile s-au mobilizat pentru a căuta evenutali supraviețuitori, însă pînă acum eforturile salvatorilor au fost îngreunate de ploile abundente. Intensitatea alunecării de teren a fost atît de mare încît a împărțit în două rîul Iruvanipuzha, care curge prin zonă. Imaginile arată copaci scoși din rădăcini și poduri rupte, scufundate în apele învolburate.
„Familia mea a supraviețuit, dar 40 de oameni au murit lîngă casa mea, la nici un kilometru distanță”, a declarat un locuitor al zonei afectate de alunecările de teren. Au fost afecatate inclusiv importante zone turistice. Wayanad, o regiune colinară cunoscută pentru terenul său accidentat și priveliștile uimitoare, este o destinație turistică populară care atrage peste 100 000 de vizitatori în fiecare an. Districtul este locuit în principal de triburi indigene și este presărat cu proprietăți pitorești de ceai și cardamom.
Făcînd parte din regiunea sensibilă din punct de vedere ecologic Western Ghats un lanț muntos care se întinde de-a lungul coastei de vest a Indiei, pentru district alunecările de teren nu sînt o noutate.
Un raport prezentat în 2011 de un grup de experți, condus de ecologistul Madhav Gadgil, a clasificat întreaga regiune Wayanad drept „zonă fragilă, mediu fragilă și mai puțin fragilă”. Raportul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor activităților umane „periculoase pentru mediu” de-a lungul Ghatsului de Vest, inclusiv în Wayanad.
Însă autoritățile au ignorat complet aceste recomandări pentru că, spun ei, acest lucru ar bloca dezvoltarea în zonă. Astfel, activitățile periculoase precum defrișatul și construirea de clădiri sau mineritul au continuat în zonă. Experții spun că precipitațiile excesive din Wayanad în acest sezon – cu aproximativ 60-70% mai mari decît de obicei – au contribuit la amploarea dezastrului.
În 2019, 17 persoane au murit într-o alunecare de teren care a lovit Puthumala, la 10 kilometri distanță de dezastrul de marți. Un raport al Institutului de Cercetări Forestiere din Kerala (KFRI) subliniase atunci că alunecarea de teren a fost cauzată de extracția de roci și cariere în regiune.
Preluat de la: Noi.md