„Mai deștepți decât am fost nu vom fi”. Ioniță, întrebat ce va face RM cu 1,9 miliarde euro primiți de la UE: Ajung doar pentru dobânzi și credite externe

„Zilnic auzim cifra – 1,9 miliarde de euro, bani europeni pentru Republica Moldova. Unii o privesc cu entuziasm, alții cu scepticism. Dar ce înseamnă, în realitate, această sumă? E mult sau puțin? La ce ne ajută? Și, mai ales, ce vom face cu ea?

Răspunsul simplu: vom face cam ce am făcut și până acum. Iar pentru a înțelege mai clar, să ne uităm la datele Ministerului Finanțelor și la executarea bugetului din ultimii patru ani (2021–2024). În acești ani de criză – pandemică, energetică, război – bugetul Moldovei a fost fortificat cu resurse atrase în sumă de 4,4 miliarde EURO . Din aceștia:

Însă aproape jumătate din bani (2 miliarde de euro) s-au dus direct pe:

Deci, din cei 4,4 miliarde, au rămas efectiv 2,4 miliarde de euro, folosiți pentru proiecte concrete: reparații de drumuri, achiziție de gaz etc.

Ce urmează în 2025–2027? Guvernul are deja planificat:

Total: 1,8 miliarde de euro doar pentru a onora obligațiile financiare vechi”, scrie Veaceslav Ioniță.

„Așadar, cei 1,9 miliarde de euro promiși acum ajung, în mare parte, doar pentru a acoperi datoriile vechi și pentru a plăti dobânzile. Pentru a supraviețuii și a acoperi deficitul bugetar pentru necesitățile minime mai avem nevoie de alte 1,8 miliarde EURO. Dar dacă vrem dezvoltare reală, dacă vrem să ne apropiem serios de UE, avem nevoie de încă 1,8 miliarde anual – pentru reforme, investiții și modernizare.

Ajutorul UE e binevenit, dar realitatea dură este că Moldova pentru a supraviețui are nevoie de cel puțin 3,6 miliarde EURO și alți 5 miliarde de euro pentru a face un pas semnificativ spre transformare și dezvoltare”, concluzionează expertul.

La 7 mai, Guvernul a aprobat agenda de reforme pentru anii 2025-2027, cu sprijinul financiar de 1,9 mlrd. euro din partea UE.

Proiectul de hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană în calitate de Creditor privind acordarea Facilității de reformă și creștere pentru Republica Moldova.

Planul de Creștere are 2 componente – 400 de milioane de euro grant, bani gratuiți din partea UE și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi în condiții foarte avantajoase. „O parte din împrumut va fi direcționat în proiecte investiționale, iar altă parte va veni ca suport bugetar pentru plata pensiilor, indemnizațiilor și compensațiilor. Perioada în care împrumutul urmează a fi restituit este de 40 de ani, iar primii 10 ani constituie perioada de grație, în care Republica Moldova nu întoarce nimic din împrumut”, au menționat reprezentanții Guvernului.

În ședința Parlamentului de săptămâna trecută, premierul Recean a prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de UE în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova, semnat la 9 mai 2025.


Preluat de la: Unimedia.info