Macedonia de Nord este din ce în ce mai aproape de Uniunea Europeană. Procedurile de aderare ar putea începe curând după ce negocierile cu Bulgaria în privința disputelor istorice sunt aproape de finalizare. Potrivit ultimelor informații, Sofia şi Skopje şi-au exprimat dorinţa de compromis.
Mai exact, cele două mari puteri și-au fixat un termen până pe 10 noiembrie pentru a-şi rezolva disputele istorice şi a permite deschiderea negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE), informează AFP, citată de agerpres.
„Trebuie lansate discuţii (bilaterale) la toate nivelurile, pentru a ajunge la un compromis înainte de 10 noiembrie”, data la care la Sofia va avea loc un summit economic UE-Balcanii de Vest, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, la finalul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei nord-macedonene Bujar Osmani.
Cele două ţări vecine îşi dispută personalităţi istorice, scriitori şi poeţi, dar principala dispută vizează limba. Bulgaria, membră a UE din 2007, consideră limba Macedoniei de Nord un dialect al bulgarei şi respinge termenul de „limbă macedoneană”. Ea propune formula de „limbă oficială a Republicii Macedonia de Nord”.
„O animozitate latentă, moştenire a trecutului, (care) trebuie depăşită”, a admis Osmani.
Macedonia trebuie să recunoască realitatea
„Bulgaria recunoaşte realitatea politică contemporană, Macedonia de Nord trebuie să recunoască realitatea istorică”, a subliniat la rândul său oficialul bulgar.
În același timp, o comisie mixtă de istorici se va reuni săptămâna viitoare la Skopje după un an de pauză.
De asemenea, miercuri, la Skopje, comisarul european pentru Extindere, Oliver Varhelyi, a îndemnat Sofia şi Skopje să găsească o soluţie, pentru că, în caz contrar, „va fi foarte dificil să se avanseze” cu deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, în timpul preşedinţiei germane a UE, care se va încheia la sfârşitul lui 2020, a avertizat el.
Primul stat care a recunoscut independenţa Macedoniei de Nord în 1992, Bulgaria a susţinut compromisul dintre Skopje şi Atena asupra numelui „Macedonia de Nord”, care i-a permis Skopje să adere la NATO în martie.
Preluat de la: Timpul.md