Lupta pentru viaţă continuă. Julia Iațco, femeia care suferă de o boală rară, are nevoie urgent de un transplant de ficat

Julia Iațco, femeia de 42 de ani care suferă de o boală rară, este în stare gravă și mizează în continuare pe ajutorul statului. Ea are nevoie urgent de un transplant de ficat, dar nu dispune de suma necesară pentru intervenție. Biotehnolog de profesie, Julia Iaţco trăiește deja de şapte ani cu o boală genetică rară – sindromul Budd-Chiari. Maladia teribilă distruge încet și ireversibil ficatul. Singura șansă de supravieţuire este transplantul. Poate face operaţia doar la Minsk, unde ea a zburat imediat după introducerea stării de urgență în țară.

”Ar fi mai mult sau mai puțin suportabil dacă nu ar apărea durerile mari. Am avut dureri severe în ultimii trei ani. Dar în ultima săptămână au fost pur și simplu insuportabile”, a spus pacienta care suferă de o boală gravă, Iulia Iaţco.

Costul intervenției chirurgicale este de 125 de mii de euro. Ministerul Sănătății a promis să acopere o parte din sumă, dar s-a redus totul doar la vorbe.

”S-a decis alocarea a 30% din sumă, dar nu avem încă o decizie în acest sens. La cererile noastre repetate de a ne oferi cel puțin un fel de garanție financiară nu am primit niciun răspuns”, a povestit pacienta care suferă de o boală gravă, Iulia Iaţco.

În martie, Iulia Iaţco a dat în judecată Ministerul Sănătății și a cerut să-i fie alocată toată suma necesară. Prima instanță i-a satisfăcut parţial cererea. Prin urmare, femeia şi avocatul ei au mers mai departe.

”Am atacat decizia primei instanţei. În același timp, și Ministerul Sănătății a atacat hotărârea la Curtea de Apel”, a menționat avocatul, Viorel Chetrusca.

Din cauza pandemiei, Curtea de Apel a înghețat examinarea tuturor dosarelor, cu excepția celor urgente. Aşa că nu e clar când va fi o decizie în acest caz. Pentru că starea de sănătate a Iuliei este tot mai gravă, medicii de la Minsk sunt gata să facă transplantul, dar numai după încheierea unui acord special între Moldova şi Belarus. Responsabilii Ministerului Sănătății nu știu despre acest lucru.

”Noi avem un acord, dar se referă la problemele sociale și asistența medicală urgentă. Nu are nicio tangență în situații de genul acesta”, a afirmat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Marina Golovaci.

Potrivit secretarului de stat de la Ministerului Sănătății, Iulia Iațco trebuie să se descurce pe cont propriu.

– Se poate vorbi despre rambursarea completă a sumei intervenției?
– Nu. Am discutat repetat despre acest lucru, am argumentat de ce acest lucru este imposibil, a comentat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Marina Golovaci.

În ultimii 30 de ani, în Moldova doar trei copii au fost diagnosticaţi cu boala rară de care suferă Iulia Iaţco. Nu se cunoaște câți adulți trăiesc cu această maladie.


Preluat de la: Publika.md