Liderii din întreaga lume îi aduc un omagiu Jimmy Carter: „Moştenirea sa se măsoară cel mai bine în vieţile schimbate, salvate şi îmbunătăţite”

Liderii mondiali au reacţionat la vestea că fostul preşedinte american Jimmy Carter, care, în calitate de preşedinte, a intermediat pacea între Israel şi Egipt şi a primit ulterior Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa umanitară, a murit la vârsta de 100 de ani.

În timp ce politicienii din SUA şi-au amintit de un gigant, secretarul general al ONU, António Guterres, a precizat că fpstul preşedinte „a jucat un rol-cheie în medierea conflictelor, monitorizarea alegerilor, promovarea democraţiei şi prevenirea şi eradicarea bolilor. Aceste şi alte eforturi i-au adus Premiul Nobel pentru Pace în 2002 şi au contribuit la progresul activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite”.

„Preşedintele Carter va rămâne în amintire pentru solidaritatea sa cu cei vulnerabili, pentru harul său permanent şi pentru credinţa sa neclintită în binele comun şi în umanitatea noastră comună”. Preşedintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi a afirmat că „rolul semnificativ al lui Carter în realizarea acordului de pace dintre Egipt şi Israel va rămâne gravat în analele istoriei, iar activitatea sa umanitară exemplifică un standard înalt de dragoste, pace şi fraternitate”.

Articolul continuă după reclamă

„Moştenirea sa de durată asigură faptul că va fi amintit ca unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai lumii în serviciul umanităţii”. În Regatul Unit, Sir Keir Starmer a adus un omagiu, precizând că Jimmy Carter „a redefinit postprezidenţa printr-un angajament remarcabil faţă de justiţia socială şi drepturile omului în ţară şi în străinătate”.

S-a stins un simbol al Americii

„Preşedinţia sa va fi amintită pentru acordurile istorice de la Camp David dintre Israel şi Egipt, iar această dedicare de o viaţă pentru pace a fost cea care l-a făcut să primească Premiul Nobel pentru Pace”. Prim-ministrul a declarat că Carter va fi amintit pentru „decenii de servicii publice altruiste”.

Sir Keir a fost însoţit în omagierea celui de-al 39-lea preşedinte de alţi lideri, inclusiv Regele Charles, liderul Lib Dem Sir Ed Davey şi foştii premieri Tony Blair şi Gordon Brown.

Regele Charles a subliniat că Jimmy Carter a fost „un demnitar public devotat şi şi-a dedicat viaţa promovării păcii şi drepturilor omului”. „Dăruirea şi modestia sa au servit drept inspiraţie pentru mulţi, iar eu îmi amintesc cu mare drag de vizita sa în Regatul Unit în 1977.”

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a declarat: „De-a lungul vieţii sale, Jimmy Carter a fost un apărător ferm al drepturilor celor mai vulnerabili şi a luptat neobosit pentru pace. Franţa trimite gândurile sale sincere familiei sale şi poporului american.”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Jimmy Carter „a fost un lider care a servit într-o perioadă în care Ucraina nu era încă independentă, însă inima sa a fost ferm alături de noi în lupta continuă (a Ucrainei) pentru libertate”.

Moştenirea lui Jimmy Carter

„El şi-a dedicat viaţa promovării păcii în lume şi apărării drepturilor omului. Astăzi, să ne amintim: pacea contează, iar lumea trebuie să rămână unită în lupta împotriva celor care ameninţă aceste valori. Moştenirea lui Jimmy Carter este una de compasiune, bunătate, empatie şi muncă asiduă. El i-a servit pe alţii, atât acasă, cât şi în întreaga lume, întreaga sa viaţă – şi i-a plăcut să o facă”, este şi mesajul premierului Canadei, Justin Trudeau.

Preşedintele statului Panama, Jose Raul Mulino, a declarat că perioada petrecută de Carter la Casa Albă a fost „marcată de momente dificile şi a fost crucială pentru Panama în negocierea şi semnarea tratatelor Torrijos-Carter în 1977, care au transferat Canalul (Panama) în mâinile panamezilor şi au făcut ca ţara să fie cu adevărat suverană”.

În Australia, prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că Jimmy Carter a lăsat o „moştenire remarcabilă”. „Dincolo de faptul că a fost ales la preşedinţie sau a primit Premiul Nobel pentru Pace, moştenirea lui Jimmy Carter se măsoară cel mai bine în vieţile schimbate, salvate şi îmbunătăţite”.


Preluat de la: Unimedia.info