Ministrul de interne din Liban a provocat indignare pe reţelele sociale după ce a sugerat că femeile ar trebui să mai şi gătească, pentru a contrabalansa interzicerea livrărilor la domiciliu duminică, impusă din cauza coronavirusului. Internauţii au denunţat remarci „sexiste”, relatează AFP, citat de agerpres.ro.
Libanul a intrat sâmbătă într-un nou lockdown de două săptămâni pentru a lupta împotriva unei creşteri îngrijorătoare a cazurilor raportate de contaminare cu noul coronavirus. Între măsurile intrate în vigoare se numără şi interzicerea livrărilor la domiciliu duminica, foarte practicată de restaurante şi supermarketuri.
„Să mai gătească şi femeile”, a replicat ministrul Mohammed Fahmi unei ziariste care l-a întrebat vineri în legătură cu această interdicţie.
Reacţiile nu au întârziat să apară, în special pe internet, unde a început să circule un nou slogan, #”Duminica_nu_gătesc”.
„Sexismul dă naştere unei represiuni şi unei profunde discriminări împotriva noastră, a femeilor, liderii ‘naţionali’ susţin în mod ruşinos inegalităţile”, s-a revoltat profesoara universitară Carmen Geha.
„Voi găti bucuroasă în ziua când deşeurile vor fi colectate şi reciclate”, a ironizat ea, făcând aluzie la starea dezastruoasă a serviciilor publice.
Şi bărbaţii s-au alăturat valului de critici, publicând pe reţelele sociale imagini cu ei la cratiţă, cu hashtagul #Fahmi_challenge.
„Scuzaţi, stimabile ministru, că am gătit azi pentru fiii mei”, a scris pe Facebook un internaut care s-a prezentat ca fiind un tată divorţat care îşi creşte singur copiii, alături de o fotografie în care apare servindu-le masa celor doi băieţi adolescenţi.
„Scuzaţi-mă că mama lor este medic, la fel ca mine, şi şefă de departament în Franţa, iar copiii mei şi cu mine suntem foarte mândri de ea”, a adăugat autorul postării.
În octombrie anul trecut, Libanul a fost scena unei revolte inedite împotriva clasei conducătoare, considerată în mare parte coruptă şi ruptă de realităţile din ţară.
Furia străzii a fost exacerbată de o criză economică fără precedent, pentru ca în august a.c. explozia unui stoc de azotat de amoniu din portul Beirut să ucidă peste 200 de oameni, ceea ce a determinat din nou o mare parte a opiniei publice să reclame proasta guvernare şi neglijenţa conducătorilor.
Numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut după explozia din 4 august, bilanţul total al contaminărilor raportate trecând de 100.000 de la primul caz, înregistrat în februarie, cu un total de aproape de decese atribuite complicaţiilor virusului.
Săptămâna trecută, organizaţia Human Rights Watch a avertizat că ajutorul alimentar şi financiar va fi vital în cazul unui nou lockdown în Liban, în condiţiile în care peste 55% din cei 6 milioane de locuitori ai ţării trăiesc sub pragul sărăciei.
Preluat de la: Publika.md