Legea specială pentru fermieri, votată săptămîna trecută, prevede scutirea acestora de plata ratelor și a datoriilor la bănci pentru următoarele șase luni. De aceste facilități vor beneficia agricultorii cărora intemperia le-a afectat 50 la sută din terenuri și cel puțin 60 la sută din recoltă. Sunt vizate, însă, doar datoriile formate în perioada septembrie 2023- septembrie 2024. Agricultorii susțin că doar o mică parte din ei ar beneficia de acest ajutor, din cauză că cea mai mare parte a datoriilor sînt formate în perioada 2021-2022.
„S-a pornit de la premisa ca mai repede să intre în vigoare ca să fie oprite acțiunile executorilor. Am văzut acele imagini cînd mergeau pe cîmp și evident că asta creează tensiune. Dacă au propuneri de îmbunătățire a acestei legi să se așeze la masă cu ministerul Agriculturii, Guvernul, Ministerul Finanțelor. Toți actorii implicați să vină cu propuneri și noi cu mare drag le analizăm. Orice lege ea nu e bătută în cuie, e făcută pentru oameni”.
Igor Grosu dă de înțeles că s-ar putea renegocia perioada de timp pentru scutirile acordate.
„Discuția înțeleg că se poartă pe șase luni versus un an. Să ia în calcul și alți ani în urmă. Aici trebuie să ținem cont de interesele tuturor care sînt implicați în procesul agricol. Trebuie să îi întrebăm și pe cei care creditează, ei o să fie capabili acum toamna să îi mai crediteze acum odată ținînd cont că nu s-au clarificat pentru creditele și mijloacele circulante care le-au furnizat anul trecut pentru anul acesta”.
Deputații din opoziție susțin că legea a fost votată în mare grabă, fără a se ține cont nici propunerile lor și nici de cele ale agricultorilor.
„Să sperăm așa, că anul electoral va crea anumite premise pentru ajutor din partea Guvernării, că ei doar așa ajută, altfel nu. La legea votată trebuie încă de lucrat, ajustat, noi am vorbit despre acest lucru. Domnu Mudreac a adus foarte multe argumente la ce nu ajunge și ce trebuie de făcut. Vom depune efort la ajustarea ei”.
„Este ca o… dacă vorbim metaforic, „ca o injecție, care ia durerile, dar nu vindecă problema”. Este un pas ca să îi liniștească puțin, însă vorbind direct, în cîteva luni problema va fi și mai gravă. Ei o să aibă o datorie față de aceste bănci și băncile respectiv vor refuza creditarea”.
Reprezentanții fermierilor spun că vor participa la elaborarea propunerilor, însă cer ca discuțiile să fie publice.
Preluat de la: Noi.md