Lavrov susține că problema transnistreană era deja rezolvată dacă nu erau planurile de extindere a NATO

Problema transnistreană ar fi fost rezolvată demult dacă unii dintre participanții la procesul de negocieri în format 5+2 nu ar fi urmărit obiectivul consolidării relațiilor cu NATO. Afirmația a fost făcută de ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov în cadrul unei mese rotunde cu reprezentanții Fondului public de diplomație A. Gorciakov, care s-a desfășurat în format de conferință video, scrie tass.ru

”Nu vom susține încercările de a atrage R. Moldova, împreună cu Transnistria, firesc, în NATO. Este exclus categoric. Nu vom susține încercările de a lipsi Republica Moldova de statalitatea sa. În scopul respectării acestor principii care, în opinia mea, urmăresc pe deplin interesele fundamentale ale Republicii Moldova ca stat și a poporului moldovean, garantăm întotdeauna că putem găsi o soluție pentru problema transnistreană”, a declarat Serghei Lavrov.

”Dacă toți actorii 5+2 ar fi acționa în acest sens, cred că problema ar fi demult rezolvată. Din păcate, nu este chiar așa, unii dintre colegii noștri occidentali urmăresc o altă agendă, care se manifestă prin intenția de a consolida și a extinde Alianța Nord-Atlantică”, a mai menționat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a mai adăugat că Rusia sprijină suveranitatea Moldovei de la începutul istoriei post-sovietice a republicii.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie