La mulţi ani, maestre! Cunoscutul actor și regizor de teatru și film Petru Vutcărău îşi sărbătoreşte cea de-a 60-a aniversare

Cunoscutul actor și regizor de teatru și film Petru Vutcărău, fondator și director artistic al Teatrului Național Eugene Ionesco, a împlinit astăzi 60 de ani, scrie MOLDPRES.

Actorul s-a născut în data de 11 iulie 1960 în satul Bardar din raionul Ialoveni. În 1979-1980, a fost student la Facultatea de Actorie a Institutului de Stat al Artelor Gavriil Musicescu, clasa profesorului Petru Baracci, iar în perioada 1980-1985 a studiat la Școala Superioară de Teatru Boris Șciukin din Moscova, Facultatea de Actorie, clasa profesorului Anatoli Borisov. În 1985, intră în trupa Teatrului Luceafărul din Chișinău. A urmat Facultatea de Regie de Teatru de la Institutul de Teatru Shota Rustaveli din Tbilisi, Georgia, clasa lui Nugzar Lordkipanidze (1987-1989). În perioada 1988-1989, a fost regizor-rezident la Teatrul Armatei din Moscova (conducător și regizor-șef – Ion Ungureanu).

În anul 1990, împreună cu alți colegi actori, părăsește Teatrul Luceafărul și fondează, la Chișinău, o trupă nouă, numită Teatrul Eugene Ionesco, primul teatru independent din țară, care își stabilește sediul temporar în România, în cadrul Teatrului Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea. După cinci luni, teatrul va întreprinde primul turneu prin România (Târgu-Mureș, Oradea, Timișoara, Arad și București), obținând premii la diverse festivaluri de teatru și înregistrează două spectacole din repertoriul său la Televiziunea Română.

După ce revine la Chișinău, devine prim-regizor (1991) și director artistic (1995) al Teatrului Eugene Ionesco. Teatrul a fost oficializat ca instituție de stat, printr-un ordin semnat la 9 septembrie 1991, de Ministrul Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu, cu sediul temporar în incinta Palatului Republicii.

În 1994, Petru Vutcărău a fost unul dintre organizatorii primului Festival Internațional de Teatru – Bienala Teatrului Eugene Ionesco.

În calitate de regizor, a montat peste 100 de spectacole, atât în Republica Moldova, cât și în peste 20 de țări: Franța, Japonia, Italia, România, Rusia, Turcia.

A jucat roluri în mai multe filme și spectacole. În 1994, a fost distins cu Premiul Național în domeniul artei literaturii și arhitecturii, pentru rolul lui Extragon din spectacolul „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Bekett. În 2011, i s-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.


Preluat de la: Publika.md