Justiția „dezoligarhizată” îl achita pe Grigore Caramalac, cunoscut ca „Bulgarul”. Dosarul a fost clasat

Unul din cei mai cunoscuți infractori originari din Republica Moldova, hoțul în lege Grigore Caramalac, cunoscut sub pseudonimul „Bulgarul”, scapă basma curată de toate acțiunile sale criminale săvârșite în anii 90, după ce magistrații de la Chișinău i-au clasat dosarul. Caramalac era învinuit de banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor și mai multe episoade de şantaj.

Hoțul în lege a ieșit basma curată din cele aproximativ 16 cauze penale, infracțiuni săvârșite de Caramalac și membrii grupului său din anul 1996 până în anul 2001, comasate într-un singur dosar. (n.red. dosarul cu nr. 20002018064, de învinuire a lui Grigore Caramalac, în comiterea infracțiunilor prevăzute de art 189 alin (6), 190 alin (50, 283,27,42 alin(3), 145 alin (2) lit a), lit b), g), i) și m) din Codul Penal al R.Moldova).

Acest fapt a fost posibil printr-o decizie luată în data de 11 august 2020, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost declarată nulă ordonanța fostului procuror-general, Eduard Harunjen, din 21 septembrie 2016. Ex-procurorul General a dispus atunci anularea ordonanței din 19 iulie 2013 a procurorului Artur Sîrcu, care cerea transmiterea cauzei penale autorităților din Federația Rusă și dispunea reluarea urmăririi penale.

Totodată, conform aceleiași închieri judecătorești a fost obligat procurorul de caz să înlăture încălcările drepturilor și libertăților omului, conturate în conținutul închieriii, inclusiv și consecințele acestora.

În aceiași ordine de idei, procurorul Alexandru Caraman, din cadrul PCCOCS, ca urmare a deciziei magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus să fie încetată urmărirea penală a lui Carmalac pentru toate infracțiunile săvârșite de infractor în anii 90. Procurorului i s-a mai cerut clasarea dosarului, precum și încetarea de drept a mandatului de arest aplicat în privința lui Caramalac.

Dosarul clasat de magistrații moldoveni este același pe care Comitetul de anchetă al Federației Ruse l-a clasat în decembrie, 2015, după un an și jumătate de la transferul documentelor la Moscova.

https://deschide.md/


Preluat de la: Timpul.md