Jucării toxice: ce riscuri ascund materialele ieftine

Despre acest lucru a vorbit pentru „Gazeta.Ru” Evghenia Gladkîh, asistentă la catedra „Chimie și biotehnologie” a Politehnicii din Perm (PNIPU).

Potrivit specialistei, atunci cînd aleg jucării, părinții se orientează adesea după aspectul exterior și preț, uitînd de compoziție. Între timp, materialele ieftine – plasticul, cauciucul, lemnul lăcuit sau țesăturile – pot elibera substanțe nocive, cum ar fi bisfenolii, formaldehida, metalele grele, N-nitrozaminele și ftalații. Aceștia din urmă sînt plastifianți adăugați în PVC pentru a-i conferi moliciune.

„Ftalații „păcălesc” sistemul endocrin, blocînd sau imitînd hormonii naturali. Acest lucru este deosebit de periculos în timpul sarcinii și în primii ani de viață, cînd se formează toate sistemele organismului. Dereglările hormonale pot provoca pubertate precoce sau subdezvoltarea organelor sexuale, afectînd dezvoltarea generală a copilului”, a explicat experta.

Gladkîh a reamintit că ftalații se găsesc adesea în cădițele pentru baie, rățuștele de cauciuc, mingile gonflabile, păpușile flexibile și jucăriile de dentiție.

„Unele produse de proastă calitate pot elibera o cantitate mare de compuși organici volatili, cum ar fi formaldehida și benzenul. Aceste materiale au un miros chimic puternic și înțepător și pot provoca intoxicații cronice. Metalele grele sau N-nitrozaminele nu au miros, dar pot pătrunde în organism prin piele, provocînd afecțiuni hepatice și boli oncologice”, a adăugat specialista.

La alegerea jucăriilor, Gladkîh recomandă să se acorde atenție marcajelor: PP, PE, ABS — sînt tipuri de plastic sigure. Marcajul BPA-free indică absența unei alte substanțe toxice — bisfenolul A. Este de preferat să se aleagă produse din silicon, cauciuc natural (în lipsa alergiilor) și elastomeri termoplastici.

Anterior, oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice din plastic dereglează ritmurile circadiene.


Preluat de la: Noi.md