Irina Vlah: Trebuie să participăm la referendum, dar să votăm "nu" 

Irina Vlah consideră referendumul republican din 20 octombrie ca fiind total inoportun. Potrivit fostului bașcan al Găgăuziei, referendumul este o risipă de bani și are scopul de a distrage atenția opiniei publice de la modul în care a fost guvernată țara în cei patru ani de mandat ai Maiei Sandu.

Irina Vlah a declarat că toți cetățenii ar trebui să participe atît la alegerile prezidențiale, cît și la referendum, pentru a asigura o prezență cît mai mare la vot. În același timp, fostul bașcan al autonomiei găgăuze a declarat că le-a propus susținătorilor săi să aleagă la referendum opțiunea „Nu”.

„Acest referendum nu schimbă nimic, după acest referendum noi nu vom fi parte a Uniunii Europene. Nu sînt împotriva modificării Constituției, dar nu în acest fel. Dacă avem alegeri prezidențiale în acest an, ar trebui să fie doar alegeri prezidențiale. Dacă cineva vrea să schimbe Constituția, o poate face prin referendum sau prin parlament, dar nu într-un an electoral”, a adăugat Irina Vlah, președinta Platformei Moldova.

După cum s-a relatat anterior, deputatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, a declarat că cetățenii moldoveni vor decide singuri dacă vor boicota sau vor participa la referendumul constituțional din toamnă. În același timp, el personal este profund convins că aceștia trebuie să participe la acest plebiscit și să voteze împotriva modificărilor propuse la Constituția țării.
Deputatul BCS și-a explicat poziția spunînd că, dacă cetățenii nu vor merge la secțiile de votare și nu vor vota împotrivă, cineva poate folosi și completa buletinul lor de vot.

Potrivit lui Bogdan Țîrdia, în plus, dacă cei care sînt împotriva Maiei Sandu și a modificărilor la Constituție vor sta acasă, iar cei care sînt de partea președintelui în exercițiu și cei care susțin introducerea modificărilor propuse, toți cei care susțin paradele gay, schimbarea genului copiilor, părinții Nr. 1 și Nr. 2 în loc de mama și tata, legalizarea prostituției și căsătoria între persoane de același sex, vor veni la referendum, atunci în rezultat va reieși că 90% din populație o susține pe Maia Sandu și modificările la Constituție, deși nu vor reprezenta mai mult de 17-20% din numărul total al cetățenilor.

„Dar autoritățile vor spune că 90% din populație le susțin și că toată țara este pentru integrarea europeană, și atunci va fi sfîrșitul jocului. Și atunci toate partidele eurasiatice și pro-moldovenești vor fi interzise, atunci toți politicienii care se opun integrării europene vor fi închiși, iar cei care vor vorbi despre problemele din Europa vor fi acuzați de dezinformare și trădare de patrie și vor fi băgați la închisoare”, a spus el.

La rîndul său, expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandru Muravschi, de asemenea consideră că cetățenii nu ar trebui să boicoteze referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, dacă pragul de participare ar fi de 50% și referendumul ar avea loc separat de alegerile prezidențiale, un astfel de boicot ar avea sens. Cu toate acestea, în condițiile actuale, boicotarea referendumului este o greșeală.

Alexandru Muravschi a explicat că prezența la vot de 1/3 va fi asigurată, deoarece există suficienți susținători ai integrării europene pentru a depăși acest prag. Votul celor care vor boicota referendumul nu va fi luat în considerare. Prin urmare, aproximativ 80% dintre cei care vor participat vor vota „pentru”, și anume această cifră va fi folosită în continuare de președintele Maia Sandu și de susținătorii săi.

„Nimănui nu-i va păsa că la vot doar au participat 35-40% din alegători”, a spus el.


Preluat de la: Noi.md