Ion Ceban şi "Apă – Canal" insistă pe scumpirea apei şi a canalizării. ANRE se opune

Primarul Capitalei, Ion Ceban, şi Întreprinderea „Apă-Canal” Chişinău insistă pe majorarea tarifului pentru serviciul de apă şi canalizare până la 25 de lei şi 28 de bani pentru un metru cub pentru consumatorii casnici. O solicitare în acest sens a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Municipal Chişinău. Reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, prezent la şedinţă, a explicat că, în condiţiile în care „Apă-Canal” Chişinău are credite contractate de la instituţii internaţionale, doar ANRE poate aproba asemenea tarife. După mai multe ore de dezbateri aprinse, proiectul a fost amânat, dar au fost votate alte hotărâri care oferă CMC-ului dreptul de a vota într-o altă şedinţă tariful pentru apă şi canalizare.

„Dat fiind că, la moment, este în vigoare legea 303 care prevede că operatorii care activează în condiţiile acordurilor internaţionale de împrumut, tarifele se aprobă direct de Agenţia pentru Reglementare în Energetică, nu poate fi interpretată altfel, şi examinarea acestor tarife fără a fi prevăzut de lege, probabil, va fi o decizie pasibilă de a fi suspendată sau contestată”, a menţionat Alexandru Mija, şeful unui departament din cadrul ANRE. 

Potrivit proiectului inclus pe ordinea de zi a CMC, „Apă-Canal” Chişinău solicită pentru consumatorii casnici din municipiu un tarif de peste 25 de lei pentru un metru cub de apă şi servicii de canalizare. În prezent, populaţia plăteşte aproape 11 lei. Reprezentatul ANRE a explicat că, solicitarea este nejustificată. 

„Cât priveşte calculele pentru serviciul public de apă şi epurare a apelor uzate prezentate de operator acestea nu ţin cont de exigenţele metodologice în mare parte şi includ costuri nejustificate. Calculele preliminare ale ANRE, inclusiv cu includerea noilor preturi la energia electrică, nu există premise de majorare a tarifelor nominalizate”, a argumentat Mija. 

Reprezentantul ANRE a explicat că, unul dintre motivele pentru care calculele agenţiei nu corespund cu cele ale „Apă-Canal” Chişinău sunt pierderile de apă. 

A urmat o rundă de întrebări răspunsuri între reprezentantul ANRE şi aleşii locali. La un moment dat, primarul Capitalei, Ion Ceban, l-a alungat de la tribună.

„Duceţi-vă, vă rog, de aici!”, i-a cerut edilul reprezentantului ANRE. 

Primarul Capitalei este de părere că dacă tarifele nu vor fi majorate, locuitorii municipiului Chişinău riscă să rămână fără apă şi servicii de canalizare. 

„Apa şi canalizarea astăzi în Chişinău este cea mai ieftină din ţară. Cea mai ieftină din Republica Moldova. Iar dacă e de stins apa, atunci să începeţi de la Guvern, Preşedinţie şi Parlament să se ducă cu ciocălăile, în fundul grădinii, aşa cum au făcut-o bunicii noştri. Vă rog să reveniţi şi nu mai ascultaţi baliverne şi tot felul de braşoave, de metodologii pe care tot ei nu le respectă”, susţine Ion Ceban. 

Pentru a avea dreptul legal de a vota tarifele pentru apă şi servicii de canalizare, CMC a votat pentru cesionarea acordurilor de împrumut încheiate în 2013 de către „Apă-Canal” Chişinău cu BERD şi BEI şi preluarea datoriilor de către autorităţile locale. Directorul companiei, Irina Gutnic, a informat consilierii că, în prezent, în cazul acordului de împrumut cu BERD există o datorie de peste 12 milioane de euro care trebuie întoarsă până în 2025, iar faţă de BEI, datoria întreprinderii este de aproape 20 de milioane de euro şi necesită returnată până în 2035.

Reprezentantul ANRE a aprecizat că înainte ca CMC să voteze proiectul privind majorarea tarifului pentru apă şi canalizare, trebuie să existe un aviz din partea ANRE. Consilierii municipali au amânat examinarea proiectului pentru o altă şedinţă. 


Preluat de la: Publika.md