(interviu) Alexandr Stoianoglo: Rolul șefului statului constă în a găsi și a susține o agendă comună, constructivă pentru toată lumea

T: Domnule Stoianoglo, după anunțul că veți candida la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au răsunat acuzații că sunteți omul oligarhilor și mâna Moscovei. Inclusiv din partea conducerii de vârf a țării. V-au fost dedicate ediții speciale ale diverselor talk-show-uri, unde din nou s-au făcut acuzații grave. Vechile proceduri penale împotriva dumneavoastră au fost accelerate. Curtea Constituțională a luat o decizie pe marginea decretului cu privire la revocarea dumneavoastră din funcția de procuror general. Domnule Stoianoglo, ați fost pregătit pentru toate acestea? Poate încă nu e târziu să faceți un pas înapoi?

A.S.: Eram pregătit pentru asta și nu mi-am creat iluzii. Cred că acesta este doar începutul. Îi cunosc prea bine. Și toată lumea a înțeles totul despre ei cu mult timp în urmă.

T: Puteți fi mai precis? În câteva teze, care ar fi portretul actualei guvernări și care ar fi alternativa la această putere? Este atât de ușor să critici pur și simplu autoritățile și este foarte greu pentru autoritățile noastre – atât președinte, cât și guvern – să guverneze țara în condițiile actuale…?!

A.S.: Da. Numai că aceasta nu va fi opinia unui politician de partid. Sau deloc o opinie politică ordinară. După părerea mea, oamenii care acum conduc țara sunt uniți prin câteva trăsături fundamentale.

Prima e disprețul total față de statul de drept, față de prezumția nevinovăției, față de drepturile civile și chiar față de însuși sistemul constituțional al țării. Ei au promis reforma justiției, dar ceea ce au oferit a fost haos, confuzie, distrugerea completă a rămășițelor justiției. Ei au promis libertate, dar conduc țara în regim de stare de urgență, prin decrete, prin sancțiuni, prin represalii extrajudiciare și prin dictatura serviciilor secrete. Cetăţenii sunt sub amenințarea unor suspiciuni umilitoare, nimeni nu este sigur de nimic…

A doua trăsătură care-i caracterizează este incompetența profundă. Guvernanții nici măcar nu înțeleg că le lipsește capacitatea să folosească legile! Ei nu realizează că legea nu este un drept al celor puternici, nu este dreptul șefului de a declara la stânga și la dreapta dușmani ai poporului, ci constituie respectarea garanțiilor constituționale ferme pentru toți cetățenii. Atunci când oamenii nu știu să conducă o mașină, de obicei nici nu riscă să se așeze la volan. În cazul nostru, este exact contrariul. Mașina se apropie de prăpastie. Numai că spre prăpastie se duce și întreaga țară.

A treia lor trăsătură e uimitoare, inexplicabilă: de a împărți oamenii, de a-i diviza în buni și răi, în valoroși și fără valoare etc. Eu cred că oamenii din Republica Moldova nu trebuie împărțiți așa. Moldova are nevoie de toată lumea. Sarcinile cu care ne confruntăm necesită unificarea tuturor cetățenilor, chiar dacă aceștia au viziuni complet diferite: stânga, dreapta, pro-europeni și eurosceptici, unioniști și stataliști. Cred că rolul șefului statului constă tocmai în a găsi și a susține o agendă comună, constructivă pentru toată lumea, de a oferi spațiu libertății de opinie, dezvoltării abilităților, aici, în Moldova. Domnilor, dacă nu găsiți o agendă atât de constructivă, atunci de ce continuați să fiți la putere?

Deși, unde vă dau dreptate, e că frenezia și lipsa totală de dovezi a acuzațiilor din ultimele zile sunt oarecum descurajatoare. Nu m-am îndoit nicio secundă de ce fel de atac va fi asupra mea. Dar nu bănuiam că mass-media pro-europene, niciuna dintre ele, nu va dori să cunoască și punctul de vedere al lui Stoianoglo asupra tuturor acestor acuzații sălbatice. Ar fi trebuit să mă contacteze și să-mi ceară poziția. Pentru a se conforma propriilor standarde profesionale și etice. Nu, nimeni nu a sunat și nu m-a întrebat vreodată. Dacă aceasta este integrarea lor europeană, atunci Lavrentiy Beria le poate servi ca model de principal integrator european.


Preluat de la: Unimedia.info