Aproape zilnic, zeci, chiar sute de migranți sunt salvați în largul coastei de sud a Insulei Gran Canaria și sunt aduși în siguranță în portul Arguinegín. Mulți provin din Senegal, Mali și Maroc.
Odată ajunși pe uscat, sunt plasați în carantină. Lespezile de beton de pe țărm devin supraaglomerate.
„Când ne întâlnim la o bere sau la pescuit, nu mai avem alt subiect de discuție. Cu toții ne întrebăm: când se va sfârși? Cineva trebuie să ia atitudine”, spune Ricardo Ortega.
Pentru a ajunge în Gran Canaria, migranții călătoresc chiar și două săptămâni în apele Atlanticului înghesuiți în bărci nepotrivite chiar și pentru o plimbare pe lac.
Mulți fac hipotermie din cauza nopților reci de pe mare și sunt deshidratați. Chiar și echipajele veterane de salvare sunt șocate să vadă ce suferințe îndură.
„Ne afectează chiar și pe noi. E cumplit să vezi ce îndură acești oameni – și fizic, și mental. Sunt pe mare de zile întregi. De multe ori au cadavre în barcă”, spune Jose Antonio Rodriguez, de la Crucea Roșie spaniolă.
Traversarea Atlanticului pentru a ajunge în Insulele Canare este considerată o călătorie extrem de periculoasă.
Un tânăr senegalez, pe nume Ba, a supraviețuit drumului. Dar mulți alții nu au fost atât de norocoși, așa cum demonstrează această o înregistrare. Ba spune că fumul provine de la o barcă în flăcări. 90 de persoane au murit în acel incident, inclusiv prieteni de-ai săi. Toată lumea știe că traversarea Atlanticului este periculoasă, dar nimic nu-i descurajează să ajungă în Europa.
„Viața în Senegal este foarte grea. Nu există nicio modalitate de a câștiga bani. De aceea, întreaga mea familie speră că voi ajunge în Europa.”, mărturisește Ba.
Autoritățile spaniole sunt copleșite de fluxul de migranți. Noii sosiți au început să fie cazați și în hotelurile goale din cauza pandemiei.
Situația din port a devenit o problemă politică urgentă aici. Un post de radio local transmite în direct din tabăra de refugiați. Este intervievat președintele Gran Canaria, Antonio Morales, care spune că Europa i-a abandonat.
„Cred că este o strategie a Uniunii Europene și a guvernului spaniol. Insula noastră, ca multe altele, este transformată într-un fel de temniță pentru a-i împiedica pe migranți să ajungă în Europa continentală”, se plânge Antonio Morales, președintele Gran Canaria.
Antonio Morales consideră că Europa ar trebui să primească o parte dintre migranți. Pentru el, este o chestiune de principii.
Pescarii din port sunt de acord. Din cauza pandemiei de coronavirus, Ricardo Ortega a câștigat a câștigat mai puțin anul acesta. Localnicii au deja o mulțime de alte probleme de înfruntat, spune el.
„Acești oameni sunt păcăliți, înșelați. I-au cazat la hotel, le-au oferit condiții, dar nu există niciun loc de muncă. La un moment dat, își vor da seama că totul este o minciună. Nu avem ce să le oferim”, spune pescaraul.
Ricardo Ortega a văzut la știri haosul de pe alte insule precum Lampedusa și Lesbos. Gran Canaria nu ar putea rezista unor condiții similare, spune el, autoritățile nu pot permite să se ajungă acolo.
Până la finalul anului, Spania vrea să amenajeze în Insulele Canare facilități de cazare pentru șapte mii de migranți. Mesajul e destul de clar: nu vor fi mutați pe continent.
Preluat de la: Publika.md