Bărbat: „N-am putut opri incendiul, scopul nostru principal a fost să împiedicăm flăcările să ajungă în sat. Cel mai important a fost că nu s-au pierdut vieți omenești și că nu au fost distruse locuințe.”
Aleks Donev, reporter: „Sute de rînduri de viță de vie au fost arse în incendii. Localnicii nu știu dacă vor putea salva ceva. Nici măcar numele satului – Vinogradec – care înseamnă viță de vie nu mai pare acum adecvat.”
Autoritățile cred că vălvătaia s-a aprins din cauza unei țigări aprinse, aruncate din neglijență în vegetația uscată.
Val de căldură și în Serbia
În acest timp, și sîrbii îndură cu greu arșița. Începînd de joi, termometrele vor indica 40 de grade Celsius… la umbră.
Bărbat: „Ne trezim devreme ca să ne terminăm treaba înainte ca soarele să ardă tare, după care căutăm refugiu în casă, unde merge aerul condiționat.”
Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să limiteze deplasările la orele prînzului și activitățile fizice solicitante.
Canicula s-a instalat pînă la finalul săptămînii și în regiunile continentale din estul, centrul și nordul Greciei, dar și în insulele din estul Mării Egee.
Temperaturile au ajuns miercuri la 44 de grade Celsius. În Atena, pînă sîmbătă, maximele nu vor coborî sub 42 de grade.
În Iran a fost chiar mai cald. Termometrele au indicat și 45 de grade Celsius.
Bărbat:„Cînd ieși afară, ți se lipesc pantofii de asfalt. E incredibil de cald. Parcă niciodată nu a fost atît de cald ca acum.”
În regiunea capitalei Teheran, administrația publică, băncile și afacerile și-au suspendat activitatea, pentru ca oamenii să poată sta acasă și să se facă economie de energie.
Decizie istorică a Curții Internaționale de Justiție
În acest context, Curtea Internațională de Justiție a subliniat, într-o decizie reper, „amenințarea urgentă și existențială” pentru omenire reprezentată de schimbările climatice.
Judecătorul Iwasawa Yuji, președintele Curții: „Curtea afirmă că un mediu curat, sănătos și sustenabil este o condiție esențială pentru ca omul să se poată bucura de alte drepturi esențiale, precum dreptul la viață, la sănătate și la standarde de viață adecvate, precum accesul la apă, la hrană și la o locuință.”
Cea mai înaltă instanță a ONU și-a exprimat, la solicitarea Adunării Generale, avizul consultativ privind obligațiile statelor de a lua măsuri în combaterea încălzirii globale. Și privind penalitățile pentru cei care poluează mediul.
Experții în drept spun că, deși nu este obligatorie, părerea celor 15 judecători ai instanței de la Haga va avea greutate juridică și politică, iar viitoarele cazuri legate de climă nu vor putea fi ignorate.
Pe măsură ce activiștii încearcă să tragă la răspundere companii și guverne, litigiile s-au intensificat, cu aproape 3 mii de cazuri depuse în 60 de țări.
Preluat de la: Noi.md