Încălcările depistate de observatorii Promo-LEX în timpul desfășurării procesului electoral, în turul II al alegerilor prezidențiale

Mai multe încălcări care au umbrit cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au fost raportate de către șeful misiunii de observare a alegerilor Promo-LEX, Pavel Postica, în cadrul unei conferințe.

Potrivit acestuia, printre nereguli au fost depistate cazuri de transportare organizată a alegătorilor și fapte de corupere a acestora, multe dintre ele fiind atestate în secțiile de votare din Regiunea Transnistreană. 

„Organele de drept trebuie să examineze aceste situații și să se pronunțe, astfel încât astfel de situații să nu se repete la scrutinele următoare. Nu putem trece cu vederea și consecințele care au dus la altercații, necesitatea implicării organelor de drept pentru a debloca acele trasee pe care se deplasau cetățenii din Regiunea Transnistreană. În consecință politicul are o sarcină importantă de a depăși această scindare a societății care a fost înregistrată de alegeri”, a declarat șeful misiunii de observare a alegerilor Promo-LEX, Pavel Postica.

Șeful misiunii de observare a alegerilor Promo-LEX a raportat mai multe încălcări din ziua alegerilor, precum prezența publicității în raza secțiilor de votare care a fost atestată în 27 de cazuri, din cele 608 secții de votare, și inaccesibilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii la secțiile de vot în 771 de cazuri, la nivel național. 

Totodată, aproximativ 652 de secții de votare nu au fost asigurate cu agent termic, iar în ceea ce privește accesul restricționat pentru observatori au fost raportate 6 cazuri. 

Deschiderea secțiilor de vot mai devreme sau mai târziu de ora 07:00 a fost înregistrată în 201 cazuri, iar în 49 de cazuri a fost depistată sigilarea necrespunzătoare a urnelor de vot. 

Totodată, au fost înregistrate 23 de cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale și 73 de cazuri în care nu a fost respectat triajul funcționarilor electorali prezenți și a observatorilor. 

Cât despre amenajarea secțiilor de vot pentru asigurarea respectării distanței sociale de un metru între funcționarii electorali, nu a fost respectată în 101 cazuri. A fost restricționat accesul în secția de vot a alegătorilor care nu au mască în 3 cazuri, iar 6 persoane au manifestat simptome ale infecției respiratorii acute. 

A fost depistată și prezența nejustificată a unor persoane în preajma secțiilor de vot în 24 de cazuri, iar în aproximativ 21 de cazuri au fost depistate zvonuri, tentatve sau chiar situații de corupere a alegătorilor. 

Mai mult, au fost depistate și 28 cazuri de PR negru în incinta sau în apropierea secțiilor de votare, 44 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, 20 de cazuri de acte de violență și 37 de cazuri de dificiențe în listele electorale. 

În 177 de cazuri au fost încălcat secretul votului, în 6 cazuri a fost suspendată nejustificat votarea în secția de vot, iar în 17 cazuri a fost înregistrată votarea nejustificată în grup. 


Preluat de la: Publika.md