Încă un pas spre renunțarea la limba „moldovenească” în sudul Basarabiei istorice

 

Respectarea dreptului minorităților naționale de a studia în limba română, precum și organizarea instruirii cadrelor didactice în R. Moldova și Ucraina pentru reprezentanții minorităților naționale au fost principalele subiecte discutate miercuri de către secretarul de stat în domeniul educației de la Chișinău, Natalia Grîu, și viceministrul Educației și Științei al Ucrainei, Andriy Vitrenko, în cadrul unor discuții online, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova.

Secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, a subliniat că această colaborare dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației și Științei al Ucrainei s-a materializat de-a lungul timpului în acțiuni concrete privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii și a calificărilor, organizarea cursurilor de formare profesională continuă pentru cadrele didactice din școlile de cultură generală cu studiere în limba română din regiunea Odesa, implementarea proiectelor de mobilitate academică și stimularea cooperării inter-universitare, precum și organizarea taberelor de odihnă pentru elevi și studenți.

„În această perioadă dificilă pentru sistemul educațional din întreaga lume, împărtășirea și preluarea bunelor practici privind desfășurarea procesului educațional în contextul pandemiei virusului COVID-19 este primordială. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va susține în continuare nevoile educaționale ale vorbitorilor de limbă română din Ucraina”, a afirmat oficialul de la Chișinău.

În context, s-a convenit asupra organizării cursurilor de formare profesională continuă a cadrelor didactice din Ucraina și Republica Moldova, care predau în școlile unde se studiază în limba română și ucraineană.

La rândul său, viceministrul Educației și Științei al Ucrainei, Andriy Vitrenko și-a exprimat disponibilitatea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul educației, în vederea asigurării nevoilor educaționale ale minorităților naționale din Ucraina.

„Mă bucură foarte mult faptul, că ministerele educației de la Chișinău și Kiev nu mai discută, oficial, despre școli cu predare în limba „moldovenească” în Ucraina!!! Avem mari speranțe, că Ucraina se va conforma Opiniei 902/11.12.2017 a Comisiei de la Veneția, expusă succint la punctul 48, referindu-se la „situația particulară a persoanelor, care se identifică drept moldoveni, a căror limbă este aceeași cu limba vorbită de minoritatea română, și prin urmare limbă oficială a UE”, a declarat despre acest subiect Anatol Popescu, fondatorul Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

https://infoprut.ro/ 


Preluat de la: Timpul.md