Încă un mister al celebrelor diamante Golconda, dezvăluit

Un nou studiu publicat în revista Earth System Science sugerează că aceste diamante ar fi putut proveni dintr-un filon vulcanic din statul modern Andhra Pradesh, la o distanță de pînă la 300 de kilometri (186 mile) de locul în care au fost extrase.

Diamantele Golconda, inclusiv diamantul Hope și diamantul Koh-e-Noor, sînt caracterizate de o claritate ridicată și de puține defecte, ceea ce le face deosebit de valoroase. Aceste pietre au fost descoperite în sudul Indiei între anii 1600 și 1800 și au o istorie bogată asociată cu colonialismul.
Multe dintre aceste diamante se află în prezent în afara Indiei și există o dispută de lungă durată cu privire la repatrierea lor din cauza semnificației lor culturale și religioase. De asemenea, ele sînt înconjurate de legende, cum ar fi blestemul diamantului Hope și al diamantului Regent.

Originea acestor pietre a rămas mult timp un mister. Ele au fost găsite în minele de depuneri de pe malurile rîurilor, dar nu se știa unde se află sursa lor, cîmpurile de kimberlit.

Cercetările realizate cu ajutorul datelor de detectare de la distanță au scos la iveală o albie de rîu veche și uscată care ar fi putut transporta diamantele din Vajrakararar pînă la rîul Krishna și la afluenții săi, unde au fost găsite ulterior.

Cu toate acestea, stabilirea unei legături între cîmpurile de kimberlit și diamantele Golconda, care se află la o adîncime mai mare, rămîne în continuare o provocare, deoarece compoziția lor chimică este diferită. Modul în care aceste diamante ajung la suprafața Pămîntului nu este cunoscut cu exactitate.

Geochimiștii recunosc că diamantele Golconda vor păstra întotdeauna un oarecare mister, deoarece nu au incluziuni care să ajute la aflarea mai multor informații despre diamante.

În ciuda acestui fapt, noile cercetări ne aduc mai aproape de înțelegerea sursei acestor bijuterii uimitoare și dezvăluie o parte din istoria lor misterioasă.


Preluat de la: Noi.md