Încă o încercare de a instaura pacea în regiunea separatistă Nagorno-Karabah A EȘUAT. Noul acord, încălcat în primele minute de la intrarea în vigoare

A eșuat încă o încercare de a instaura pacea în regiunea separatistă Nagorno – Karabah. Un nou acord de încetare a focului, semnat duminică la Washington și intrat în vigoare azi – dimineață, a fost încălcat încă din primele minute.

Noul acord a fost încheiat după o rundă de negocieri intense între miniştii de Externe ai Armeniei şi Azerbaijanului cu secretarul adjunct de stat american, Stephen Biegun. Potrivit înțelegerii, armenii și azerii ar fi trebuit să înceteze focul începând cu ora 08:00 dimineața. După doar câteva minute de la intrarea în vigoare a armistițiului, Azerbaijanul a acuzat Armenia de bombardarea mai multor sate și a orașului Terter. Erevanul neagă acuzația și dă vină pe azeri pentru nerespectarea acordului. Deocamdată, niciuna dintre părți nu a anunțat noi victime.

Amintim că, cu doar câteva ore înainte de încheierea noului acord de încetare a focului, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, în timpul unei întrevederi cu alegătorii, că va soluționa cu ușurință conflictul dintre armeni și azeri.

Joi, grupul de negociatori de la Minsk din cadrul OSCE se vor reuni la masa de discuții pentru a identifica soluții pentru încheierea conflictului din regiunea separatistă Nagorno – Karabah. De la începutul acestei luni, Armenia și Azerbaijan au încheiat alte două acorduri de pace, pe 10 și, respectiv, 18 octombrie. Ambele au fost încălcate încă din primele minute.

Conflictul din regiunea separatistă Nagorno – Karabah a reînceput în 27 septembrie. Nu se știe, deocamdată, numărul exact al celor care și-au pierdut viața în urma confruntărilor armate. Armenii vorbesc de câteva sute, iar azerii nu au prezentat încă un bilanț al victimelor. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat acum câteva zile că numărul total al morților s-ar apropia de 5 mii.


Preluat de la: Publika.md