În secolul XXI, jumătate dintre localităţile din țară nu au acces la apă potabilă, iar la sate, sistemul de canalizare aproape lipseşte

Jumătate din localităţile din ţară nu aveau acces la apă potabilă anul trecut, iar sistemul de canalizare practic lipsea la sate. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, 53 de municipii şi 724 de localităţi au avut acces la sistemul public de alimentare cu apă potabilă în 2019, ceea ce reprezintă jumătate din toate localităţile ţării.

Potrivit statisticilor, cele mai multe localităţi cu acces la apă potabilă sunt în municipiul Chişinău, adică peste 88 la sută. Pe locul doi se situează Autonomia Găgăuză, cu peste 78 de procente. În regiunile de centru şi sud ale ţării, mai mult de jumătate din localităţi au acces la apă potabilă. Iar în partea de nord, doar puţin peste 35 la sută dintre localităţi beneficiază de acest serviciu.

Aceleaşi date arată că, doar şapte la sută din toate localităţile din Moldova au acces la serviciul public de canalizare. Dintre acestea, circa 95 de procente sunt oraşe şi doar puţin peste patru la sută reprezintă mediul rural.

Cele mai multe localităţi care au acces la sistemul de canalizare sunt din municipiul Chişinău, cu peste 71 de procente şi Autonomia Găgăuză cu peste 15 la sută din regiune. În restul ţării, indicele este sub 20 la sută.

 Potrivit Biroului Naţional de Statistică, satele din raioanele Drochia, Fălești, Glodeni, Soroca, Rezina, Basarabeasca și Cantemir nu au avut deloc acces la canalizare centralizată.


Preluat de la: Publika.md