În Scoția este scoasă la vînzare insula Shuna, cu ruinele unui castel

Despre acest lucru relatează BBC.

Din 1945, insula aparține familiei Gully, care cere pentru ea 5,5 milioane de lire sterline (aproximativ 592 de milioane de ruble). Suprafața insulei este de 445 de hectare, pe ea fiind amplasate opt locuințe.

Agenția imobiliară care se ocupă de vînzare descrie oferta ca fiind „cu adevărat rară”, menționînd că deja au apărut cumpărători potențiali interesați să dezvolte turismul, să amenajeze o reședință privată sau să inițieze un proiect de restaurare a naturii sălbatice.

Jim Gully, reprezentant al celei de-a doua generații care a crescut pe insulă, a povestit că plajele cu nisip alb și golfurile stîncoase le-au oferit o copilărie „idilică”:
„Și eu, și fratele meu am crescut pe Shuna. Bunicul nostru ne preda lecțiile, el fiind în același timp și învățătorul nostru pe insulă. A fost o copilărie idilică – învățam, lucram la fermă și închiriam căsuțele turiștilor, ceea ce facem și acum.”

Castelul de pe insulă a fost construit în anul 1911 de către George Alexander MacLean Buckley, originar din Noua Zeelandă, la doar trei ani după ce acesta participase la o expediție în Antarctica alături de Ernest Shackleton, la bordul vasului „Nimrod”.
Se presupune că planurile castelului și arhitectul care le-a realizat s-au aflat la bordul „Titanicului” atunci cînd acesta s-a scufundat.

„El intenționa să ducă planurile în SUA și să construiască mai multe astfel de castele. Dar odată cu scufundarea Titanicului, planurile s-au pierdut, iar proiectul de a construi în serie castele cu acoperiș plat în America nu a mai fost realizat”, a explicat Gully.

Castelul a intrat în paragină în anii ’80, din cauza costurilor ridicate de întreținere. Pînă atunci, familia mai folosea doar un sfert din clădire, restul începuse deja să se degradeze.

Pe insula Shuna oamenii locuiesc de cel puțin 4500 de ani. Acest lucru este confirmat de morminte din epoca pietrei și a fierului, precum și de ruinele unor ferme și locuințe. Pe insulă se mai pot găsi și în prezent cuptoare de var din secolele XVIII–XIX. Se estimează că între 1750 și 1850, pe insulă trăiau aproximativ 80 de persoane.


Preluat de la: Noi.md

 Fără categorie