În memoria lui George Floyd. Mai mulţi aleși democrați din SUA au îngenuncheat, în Congres, timp de aproape 9 minute

Mai mulţi aleşi ai Partidului Democrat au îngenuncheat luni într-o sală a Congresului Statelor Unite pentru a păstra 8 minute şi 46 de secunde de reculegere în memoria lui George Floyd şi a altor americani de culoare „care şi-au pierdut viaţa în mod nedrept”, după care au prezentat o propunere de reformă a poliţiei, transmite AFP, citat de adevarul.ro.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer, şi alţi circa 20 de aleşi democraţi au participat la această acţiune în „Sala emancipării”, numită astfel în semn de omagiu pentru sclavii care au lucrat la şantierul Capitoliului în secolul XVIII. Proiectul de reformă a poliţiei, intitulat „Justice and Policing Act”, are în vedere, între altele, crearea unui registru naţional al poliţiştilor care comit acte de violenţă, facilitarea urmăririi judiciare a agenţilor şi revizuirea modului de recrutare şi formare a acestora, notează AFP.

Democraţii vor de asemenea abandonarea anumitor practici – ca profilarea rasială şi imobilizarea prin sufocare – şi abolirea unei reguli cunoscute sub numele de „imunitate calificată” – care îi protejează pe poliţişti de proceduri în justiţie cu privire la folosirea forţei, potrivit unor surse apropiate Congresului.

Karen Bass, preşedinta grupului de culoare din Congresul american, şi-a exprimat speranţa că valul de proteste vor spori presiunea pe aleşi pentru ca aceştia să acţioneze.

„Ne aflăm la o cotitură în ţara noastră în privinţa manifestaţiilor. Acest lucru va pune bazele dinamicii pentru ca noi să procedăm la schimbarea necesară”, a apreciat ea.

Nu se ştie dacă acest proiect de lege este susţinut de către republicani, care deţin majoritatea în Senat şi au ultimul cuvânt de spus înainte ca textul să ajungă pe masa preşedintelui Donald Trump pentru a fi promulgat şi a deveni lege.

Decesul lui George Floyd, survenit în timpul unei arestări brutale, la 25 mai, a declanşat un val de proteste în Statele Unite şi în lume.


Preluat de la: Publika.md