Despre aceasta a scris The Telegraph cu referire la interlocutori de la Casa Albă și din guvernul britanic.
Jurnaliștii au menționat că premierul britanic Keir Starmer nu dorește să „provoace un scandal” și aderă la o „abordare consultativă” a negocierilor cu Statele Unite privind acordarea autorizației corespunzătoare, după scandalurile diplomatice din timpul guvernului conservator anterior, relatează „Adevărul european”.
Un interlocutor de la Casa Albă a declarat reporterilor că administrația actualului președinte american Joe Biden este îngrijorată de faptul că utilizarea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, chiar și fără aprobarea SUA, ar putea „escalada situația” și ar putea duce la atragerea trupelor americane în conflict.
În același timp, potrivit jurnaliștilor, la începutul verii, guvernul britanic a cerut SUA să își atenueze poziția și să permită Ucrainei să folosească rachete pe teritoriul Rusiei. Iar SUA, după cum notează publicația, și-au exprimat în privat nemulțumirea față de poziția pripită a Marii Britanii pe tema furnizării de echipamente militare Ucrainei.
Interlocutorii jurnaliștilor au subliniat, de asemenea, că decizia Marii Britanii de a deveni prima țară occidentală care a donat tancuri de luptă Ucrainei, precum și sprijinul țării pentru livrarea de avioane de luptă F-16, au provocat îngrijorare la Washington, deoarece oficialii au crezut că Marea Britanie încearcă să îi împingă să ia decizii similare.
Storm Shadow/SCALP este o rachetă franco-britanică aer-sol cu rază lungă de acțiune. Aceasta este concepută pentru a ataca ținte staționare (inclusiv, de exemplu, buncăre) care sînt bine protejate de sisteme de apărare antiaeriană. Poate fi utilizată în orice moment al zilei și în orice condiții meteorologice. Focosul cîntărește 450 kg. Storm Shadow poate fi instalat pe avioane ucrainene de fabricație sovietică.
Preluat de la: Noi.md