Congresul Sindicatelor estimează că 170.000 dintre cei 220.000 de funcţionari publici din Irlanda de Nord vor participa la ceea ce sindicatele au descris ca fiind cea mai mare grevă pe care Irlanda de Nord a văzut-o vreodată.
Greva intervine într-un moment de blocaj politic care durează de aproape doi ani. Parlamentul nord-irlandez, Stormont, s-a reunit miercuri pentru o scurtă perioadă de timp pentru a încerca să aleagă un speaker, dar fără succes.
În absenţa unui parlament şi a unui executiv local, care, în teorie, sînt responsabile pentru multe chestiuni precum educaţia şi sănătatea, Londra gestionează afacerile de zi cu zi, ceea ce a dus la o scădere a finanţării care este crucială pentru multe servicii publice, cum ar fi spitalele, întreţinerea drumurilor şi şcolile.
Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, a precizat că un pachet de 3,3 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde de euro) propus de Londra luna trecută este disponibil, condiţia fiind ca adunarea locală de la Stormont, care este închisă de aproape doi ani, să fie repusă în funcţiune.
Preluat de la: Noi.md