Cercetătorii din Oxford, Cambridge şi două universităţi germane au făcut concluziile lor pe baza unui experiment inovator privind studierea rolului gîndirii conştiente în percepţia durerii, scrie The Telegraph.
La 22 de voluntari li s-a pus pe piele un dispozitiv de încălzire şi li s-a cerut să evalueze nivelul de durere. Gradul mediu pe o scară de la 0 la 100 a constituit 66. După aceea, subiecţilor li s-a introdus un analgezic pe bază de opiacee. Gradul mediu de durere a scăzut pînă la 55. Atunci cînd experţii au anunțat voluntarii că ei au început să primească analgezic, gradul de durere a scăzut pînă la 39. Cu toate acestea, atunci cînd participanților li s-a spus că introducerea analgezicului a fost întreruptă, deşi nu a fost aşa, estimarea reală a durerii a crescut din nou pînă la 64.
În acelaşi timp, activitatea creierului voluntarilor a fost controlată cu ajutorul MRI (magnetic resonance imaging). S-a dovedit că părţile creierului, responsabile de durere, s-au intensificat atunci cînd oamenii au crezut că nu este nici un fel de analgezic, iar gîndurile pozitive au încetinit activitatea acestor părţi ale creierului.
„Medicii nu ar trebui să subestimeze impactul semnificativ al sentimentelor pacienţilor asupra rezultatelor tratamentului,” – a spus profesorul Irene Tracey din Centrul MRI a creierului, de la Universitatea Oxford, care a condus studiul.
Preluat de la: Noi.md