George Scarlat spune lucrurilor pe nume: cazul Ceban e despre slugărnicie, nu despre securitate

Jalnic. Primarul celui de-al doilea oraș românesc interzis în România

De ce România a fost băgată într-un scandal politico-diplomatic, prin interdicția aplicată celor trei cetățeni ai Republicii Moldova?

Voi încerca să explic lucrurile din perspectiva Parisului & Berlinului și a relației Republicii Moldova cu Vestul și nu din perspectiva românească. România nu are dreptul la propria politică externă și de securitate.

Autoritățile române au aplicat măsura interdicției de intrare pe teritoriul țării pentru primarul Chișinăului, Ion Ceban, Vasile Tarlev, fost prim-ministru, în prezent șeful unui partid neparlamentar și Natalia Morari, jurnalistă. Tarlev și Morari au candidat fără succes anul trecut pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și Ion Ceban este șeful unei alianțe semnificative, care ar putea intra la guvernare după alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Cu toții sunt adversari politici ai Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova și șefa aproape oficială a partidului de guvernământ PAS. Conform sondajelor, Ion Ceban este cel mai popular politician din Reoublica Moldova după Maia Sandu.

Autoritățile de la București au fost atât de jalnice încât nici măcar nu si-au asumat politic gestul. În precizările de presă de pe site-ul MAE scrie că decizia a fost “de resortul autorităților competente”.

Dar în asemenea caz ar fi trebuit ori să nu anunțe nimeni nimic, ori să anunțe Insoectoratul General pentru Imigrări din cadrul MAI și/sau Poliția de Frontieră, ca în cazul expulzării jihadiștilor rătăciți pe la noi.

Dacă a anunțat MAE, atunci e decizie politică, de genul anunțurilor cu sancțiuni aplicate politicienilor sau oligarhilor legați de regimul Putin. Însă MAE, care s-a aflat în treabă să facă anunțul, nu spune că e vreo sancțiune pentru “pro-ruși”, ci o aruncă pe “organe”.

Explicația reală a precizărilor de presă ale MAE este de un penibil total. Nici măcar autoritățile de la București nu au anunțat primele interdicția, ci adevăratul comanditar al măsurii și anume regimul de la Chișinău. Un ziar afiliat regimului PAS a dat știrea, citând pasămite surse de la București”. Desigur că în realitate ziarul “de partid și de stat” primise știrea din partea unui reprezentant al puterii de la Chișinău.

După ce presa a asaltat MAE cerând confirmarea știrii, MAE a emis precizările mai mult ca să scape de deranj. Cred că nici nu le-a trecut prin cap care ar putea fi semnificația și deosebirea dacă ar confirma MAE și nu MAI, ceea ce mai înseamnă că nici nu a existat un task force cu reprezentanții instituțiilor de linie, care să se coordoneze între ele.

Măsura a avut 100% o motivație politică și s-a luat ca urmare a unei cereri externe. Autoritățile române doar au dus-o la îndeplinire, “întocmai și la timp”. Cine susține contrariul, jignește inteligența publicului. Ținta reală a măsurii este Ion Ceban, primarul Chișinăului. Tarlev și Morari sunt victime colaterale.

În anii ‘50 pseudo-justiția comunistă organiza procese colective, inculpații fiind grupați în “loturi”, care purtau numele inculpatului principal. Ceilalți inculpați erau introduși în lot nu pentru legături cu presupusa faptă, ci dacă se potriveau din punct de vedere politic, pentru a se transmite un mesaj societății prin condamnarea lor împreună.

“Lotul Ceban” a fost alcătuit pe criteriile pseudo-justiției comuniste. Lui Tarlev și Morari li s-a pus mai demult stigmatul de “pro-ruși”. Ei au fost incluși în “lot” doar pentru a transmite mesajul că și Ion Ceban ar fi “pro-rus”.

Pe 28 septembrie sunt alegeri parlamentare și partidul PAS riscă să fie înlăturat de la putere. De unde la ultimele alegeri din anul 2021 a obținut 52% și a putut forma singur guvernul, în prezent are 25% – 36% în funcție de diferite sondaje.

Problema PAS ar fi că nu va avea cu cine să alcătuiască majoritatea, din moment ce a stigmatizat celelalte partide ca fiind “pro-ruse”, așa că ar putea fi măturat de la putere dacă ceilalți vor fi uniți.

PAS a nemulțumit o mare parte a populației din cauza scăderii nivelului de trai, arogantei, neîndeplinirii promisiunilor electorale, stilului autoritar de guvernare samd. Adică PAS suferă de racilele multor partide de guvernământ.

PAS speră să se cramponeze de putere și după alegeri, pentru că ar putea să le câștige prin mijloace nedemocratice. Guvernarea PAS și regimul Maia Sandu exercită puterea în mod autoritar, însă totul este justificat și aprobat de UE în numele războiului hibrid cu Rusia.

PAS are mesaje simple și clare, atât pentru electorat, cât și pentru sponsorii săi occidentali. Acestea ar fi:

1. Noi ne luptăm cu rușii!

2. Noi suntem unicii pro-europeni!

3. Toți ceilalți sunt pro-ruși!

4. Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!

Strategia PAS presupune să nu permită apariția niciunei forțe din spectrul pro-european, pro-românesc sau unionist. PAS vrea voturile acestor categorii de electorat doar pentru sine și totodată vrea să fie și unicul interlocutor al Occidentului în Reoublica Moldova.

Primarul Ion Ceban, fost comunist și socialist, după ce a fost ales și-a schimbat orientarea și a devenit pro-european și pro-român convins. A făcut gesturi pe care cei de la PAS nu le-ar face nici să-i pici cu ceară. A scris într-o postare că “Chișinău este al doilea oraș românesc”. A declarat că limba lui maternă este limba română, ceea ce la București pare banal, dar la Chișinău este o adevărată declarație de război. Ceban a riscat să piardă voturile pensionarelor rusofone din “Rîșcani” sau “Botanica” doar ca să facă profesiune de credință că el este român.

Recent, în centrul Chișinăului, într-un loc simbolic, între Liceul român-francez, locul rezistenței elevilor împotriva “limbii moldovenești” în anii ‘2000, Biserica Sf Teodora de la Sihla, cunoscută în Chișinău ca fiind “a românilor” și Ambasada României, aflată peste drum, o asociație a amplasat statuia Reginei Maria, “mama” Marii Uniri a tuturor românilor de la 1918.

Primăria lui Ceban s-a ocupat de toate autorizațiile necesare pentru amplasarea monumentului și a trimis și un reprezentant la festivitatea de dezvelire a statui, în timp ce președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și cu ministrul Culturii și-au făcut cu toții de lucru ca să nu vină la festivitate.

Tot spre comparație, când Ambasada României l-a întrebat pe primarul unionist Dorin Chirtoacă unde anume în Chișinău ar fi mai potrivit să fie amplasată o statuie a lui Nicolae Titulescu, Chirtoacă a răspuns că în curtea Ambasadei României (adică nicăieri altundeva în oraș) și a prezentat și o listă lungă de avize de avize ce trebuiau obținute, deși conform Convenției de la Viena teritoriul ambasadei se bucură de extrateritorialitate, este teritoriu românesc, unde autoritățile de la Chișinău nu au nicio competență.

Ion Ceban a solicitat și redobândirea cetățeniei române, la fel ca alte sute de mii de basarabeni, conform legii, pentru că bunicii săi au fost cetățeni români, cetățeni ai României Mari. Cererea a fost respinsă, probabil din același motiv pentru care i s-a aplicat și interdicția de intrare în România. I s-a dat la cap lui Ceban ca să nu crească, să nu pericliteze regimul PAS.

Primarul Ion Ceban a avut zeci de întâlniri cu demnitari români de cel mai înalt rang, cu primari, a fost în vizită de zeci de ori în România, primind și el la rândul său numeroase delegații din România.

Drept urmare, Ceban a reușit să atragă un masiv sprijin din România pentru Municipiul Chișinău concretizat în finanțarea de proiecte, consultanță samd. Mi se pare ca și Nicușor Dan când era primar l-a ajutat pe Ceban.

PAS a cerut măsura aplicării interdicției lui Ceban ca să îl împiedice să se extindă peste electoratul pro-românesc și pro-european. Nu uitați că Chișinăul, care l-a votat pe Ceban primar de două ori, în 2019 și în 2023 este dominat de electoratul pro-european și pro-românesc.

Tocmai pentru că primarul Ion Ceban este pro-european a fost interzis. Dacă ar fi fost pro-rus, nu ar fi fost nicio problemă, ba dimpotrivă, ar fi confirmat mesajele PAS gen “Suntem singurii pro-europeni”, “Suntem singuri împotriva tuturor, doar noi ne luptăm cu rușii!”

Bruxelles-ul, Parisul și Berlinul susțin cu toate forțele PAS și pe Maia Sandu pentru că nu își permite să piardă pe 28 septembrie în fața Rusiei la alegerile din Reoublica Moldova, unde Maia Sandu cu PAS s-au poziționat ca unicii “luptători cu Rusia”.

Este posibil ca pe 28 septembrie, prin mijloace nedemocratice și cu sprijinul necondiționat al Parisului și Berlinului PAS să rămână la putere.

Însă pe termen lung așa ceva ar contraveni intereselor și viziunii Uniunii Europene.

Dintotdeauna atât Bruxelles-ul cât și statele membre UE au avut o mare dilemă cu Republica Moldova.

Știau că nu este viabil ca doar jumătate din populație să susțină integrarea europeană, pentru că aceasta ar fi fost periclitată în cazul alternanței la putere. Totodată, ca democrați convinși, europenii erau dezgustați de ideea de a împiedica alternanța la putere doar ca să nu vină “ceilalți”, adică pro-rusii, care ar fi blocat procesul. De asemenea, nu era în conformitate cu principiile europene sustinerea unor regimuri nedemocratice doar pentru că acestea își proclamă orientarea geopolitică spre Vest. Pe lângă acestea, socialiștii europeni erau destul de influenți atunci și nu le plăcea că erau nevoiți să susțină partide de dreapta afiliate la PPE, cum a fost PLDM, partidul lui Filat sau liberale, ca partidul lui Ghimpu.

Ei ar fi vrut să încurajeze un partid de stânga pro-european. La Chișinău a fi de stânga înseamnă a fi pro-rus.

Comisia Europeană și guvernele statelor membre UE ar fi dorit să în Republica Moldova ceva asemănător cu “procesul de la Snagov” din România, adică un consens al forțelor politice, astfel încât alternanța la putere să nu pericliteze integrarea europeană.

Însă de când cu războiul din Ucraina și mai ales de la începutul acestui an, de când unele state UE se implică pe Flancul Estic separat de SUA, mizele au crescut enorm, așa că Ursula, Parisul și Berlinul nu mai țin cont de detalii cum ar fi derapajele de la democrație ale puterii de la Chișinău, punându-le pe seama “luptei cu rușii”.

Nu e bine deloc ca UE să își abandoneze principiile fondatoare fie chiar și într-un loc uitat de lume, cum este Reoublica Moldova. Dublul limbaj și dubla măsură afectează credibilitatea uniunii într-un mod greu de estimat acum.

Nu e bine nici pentru Republica Moldova. Pe lângă faptul că nu e plăcut să trăiești într-o republică bananieră, săracă și condusă de un regim autoritar, se mai poate schimba și contextul geopolitic, în funcție de evoluția războiului din Ucraina. Dacă “lupta cu rușii” nu va mai fi pe primul loc pe agenda politică, UE s-ar putea să se întoarcă la “Criteriile de la Copenhaga” în evaluarea Republicii Moldova și în primul rând “stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului”.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova ar trebui să își amintească că Parteneriatul Estic de Vecinătate (PEV) al UE, în care își puseseră atâtea speranțe, a dispărut ca un fum în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și războiul din Donbass. Totodată, ar trebui să își amintească și cum în pragul summit-ului UE – PEV de la Vilnius din 2013, unde Ucraina și Reoublica Moldova urmau să semneze acordurile de asociere cu UE, cancelarul Merkel s-a sucit și a început să le bage bețe în roate.

Vreau să spun că promisiunile de azi pot fi uitate mâine și speranțele de azi pot fi năruite mâine. Reoublica Moldova se află în ochiul furtunii, în cel mai periculos loc de pe continent și nimeni nu poate estima evoluțiile viitoare.

Atât pentru binele și bunăstarea cetățenilor săi, cât și pentru a fi pregătită în cazul schimbării contextului geopolitic, Republica Moldova ar trebui să arate bine ca stat, să fie o democrație, unde drepturile omului să fie respectate și există alternanța la putere, să existe coeziune socială și nu dezbinare. Dacă Reoublica Moldova nu va fi respectabilă și stabilă nu cred că își va mai bate cineva capul cu ea.

P.S. Ion Ceban a dovedit că este un politician matur și experimentat. În prima sa reacție la aflarea veștii, nu a făcut nicio referire la România, care tehnic vorbind i-a aplicat interdicția, ci a acuzat în exclusivitate “regimul PAS”.

Semnat: George Scarlat

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556253456638


Preluat de la: Timpul.md