Funcţii noi la Guvern. Mai multe ministere vor putea angaja secretari generali adjuncţi

Funcţii noi la Guvern. Mai multe ministere vor putea angaja secretari generali adjuncţi, care vor fi responsabili de asigurarea procesului de integrare europeană. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de deputaţii majorităţii parlamentare. Necesitatea instituirii noii funcţii a apărut în contextul în care Moldova a obţinut statutul de ţară candidată pentru aderare la UE.

„Proiectul a fost elaborat în scopul consolidării capacităţilor autorităţilor publice pe segmentul de realizarea activităţilor privind implementarea cerinţelor pentru aderare la Uniunea Europeană. Se conturează necesitatea instituirii iniţiale a şase unităţi de secretar general adjunct al ministerului, în suma de aproximativ 400 de mii de lei”, a menționat DUMITRU UDREA, secretar general al Guvernului.

Potrivit secretarului general al Guvernului, printre ministerele în care urmează să fie instituită funcţia nouă se numără cele ale  Economiei, Justiţiei şi Mediului. Iniţiativa nu îi obligă pe miniştri să instituie funcţia, ci doar oferă această posibilitate la nivel legislativ. De asemenea, prin proiectul votat în prima lectură se propune şi crearea Cabinetului secretarului general al Guvernului. Funcția de secretar general adjunct va fi instituită odată cu publicarea noii legi în Monitorul Oficial, iar cabinetul secretarului general al Guvernului va putea fi format din 1 ianuarie 2023.


Preluat de la: Publika.md