Fragmente din legendarul far din Alexandria vor sta la baza reconstrucției digitale

Cercetările sînt conduse de o echipă condusă de arheologul francez Isabelle Eri. Noile descoperiri vor completa colecția de peste o sută de blocuri de piatră descoperite sub apă în ultimul deceniu.

Farul din Alexandria a fost construit în jurul anului 280 î.Hr., la ordinul regelui Ptolemeu al II-lea. Înălțimea sa depășea 100 de metri, iar flacăra de la vîrf, reflectată de oglinzi, era vizibilă de la o distanță de pînă la 50 de kilometri. Construcția a devenit nu numai un puternic punct de reper pentru navigație, ci și un simbol al geniului științific și ingineresc al epocii sale.

Se consideră că distrugerea definitivă a farului a avut loc în urma unor puternice cutremure în secolul al XIV-lea. Resturile sale s-au prăbușit în apele de coastă, unde au rămas ascunse de ochii lumii timp de secole.

Abia la sfîrșitul secolului XX au început primele cercetări subacvatice, iar acum, datorită noilor tehnologii, apare o posibilitate reală de a readuce la viață această minune a ingineriei, măcar în formă digitală.


Preluat de la: Noi.md