FOTO / Imagini în premieră cu prizonieri români dintr-un lagăr NKVD din Kazahstan, postate de Ziua Eroilor de ambasadorul României la Moscova

Cu ocazia Zilei Eroilor, ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a publicat o serie de fotografii vechi cu lagărul SPASSK 99 din Kazahstan, prin care au trecut și prizonieri români în anii 1940-1950.

În lagărul SPASSK 99 sunt înhumați peste 5.000 de foști prizonieri ai NKVD, dintre care 800 sunt români.

„Postez, în PREMIERĂ, o serie de fotografii inedite vechi despre cum arăta lagărul SPASSK 99 în anii 40-50, fotografii cu cercetările mele în arhive, cu ruinele fostului lagăr şi cu perimetrul de 1 km/500 m unde sunt înhumaţi peste 5000 de prizonieri de război străini, între care şi prozonieri români. Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or.KARAGANDA, în timpul primului mandat de ambassador al României în Kazahstan, şi grupate pe judeţele României, de unde proveneau prizonierii noştri. Numele şi prenumele, prenumele tatălui, anul naşterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităţilor/judeţelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greşeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române. Când am întocmit Lista (2003), eu am retranscris în limba română ceea ce s-a consemnat în anii 1941-1950 în limba rusă în registrele lagărului”, a scris Vasile Soare într-o postare pe Facebook.

 

Ambasada României la Moscova a finalizat recent lista nominală cu peste 20.000 de victime din perioada 1941-1956. Mai exact, este vorba de prizonieri de război şi civili deportaţi, decedaţi în lagărele, spitalele şi unitățile speciale ale NKVD-MVD sau în batalioanele de muncă sovietice, înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. 

universul.net
Preluat de la: Timpul.md