Clădirea Filarmonicii Naţionale a ars. Odată cu ea s-a făcut scrum un secol şi jumătate de istorie. Cel mai probabil, filarmonica nu va mai putea fi salvată. Distrugerile sunt prea mari. Edificiul cultural va trebui ridicat din temelii. Au ars instrumente muzicale, au ars sălile de concerte, au ars amintirile unei întregi pleiade de artişti, care au crescut şi s-au lansat pe scena mare. Trebuie să contribuim la renaşterea filarmonicii. Statul e obligat să o facă. Odată cu el şi noi avem datoria morală să ne aducem aportul la reînvierea acestei importante instituţii culturale. Chiar dacă Moldova este lovită dur de pandemie, nimic nu ar trebui să ne oprească să punem umărul la reconstrucţia filarmonicii. Noul coronavirus va trece, însă o epidemie a lipsei de cultură nu vom fi în stare să o depăşim vreodată. Publika TV vă îndeamnă să donaţi. Nu o faceţi doar pentru noi, ci pentru generaţiile ce vor urma. Reînviem Filarmonica împreună!
Ministerul finanţelor a deschis conturi în lei moldovenești, în dolari americani și în euro pentru donaţii necesare reconstrucţiei Filarmonicii Naţionale.
Citește și: A fost deschis un cont bancar sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale
De dimineaţă, preşedintele, premierul, ministrul Educației, Culturii și Cercetării şi edilul Capitalei au inspectat clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.
„Erau aparent nişte lucrări din câte am înţeles trebuie să vedem cine le făcea, în ce condiţii le făcea, procedura de stingere. Dar din câte înţeleg eu, e distrus obiectivul”, a menționat premierul Ion Chicu.
Autorităţile vor organiza în scurt timp consultări cu societatea civilă privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale.
„Deja a fost deschis contul de către Guvern unde toţi care doresc vor contribui şi ştiu că sunt mulţi doritori. Eu sunt convins că astăzi, mâine va fi un milion cel puţin de la cei care am vorbit eu ieri vor fi transferaţi pe cont. Şi la anul viitor să începem construcţia”, a declarat Igor Dodon.
Între timp, o vinărie a anunţat că va scoate la licitaţie două din cele 30 de sticle de vin „Buchetul Moldovei” din anul 1973, cel mai vechi din Colecția de Aur a Republicii Moldova. Iar banii vor fi donați pentru reconstrucția clădirii Filarmonicii Naționale. Prețul de pornire pentru o sticlă de vin este de 60 de mii de lei.
Pe de altă parte, ambasadori şi lideri politici din ţară au venit cu mesaje de susţinere. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a scris pe Facebook, că a văzut cu mare tristețe dezastrul ce s-a abătut asupra clădirii Filarmonicii din Chișinău. Acesta a menţionat că Filarmonica este un loc central pentru cultura și muzica națională și internațională, un loc drag tuturor oamenilor din Republica Moldova şi că este alături de ei în aceste momente grele.
Ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, a scris că e profund întristat că în urma incendiului devastator a fost distrusă clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău. A fost o tragedie să urmărești cum o clădire atât de frumoasă din centrul Chișinăului, cât și o parte a patrimoniului cultural, au fost pierdute.
Liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a scris că nu ne putem permite să pierdem o instituție de cultură atât de importantă pentru țara noastră. Aceasta mai scrie că Filarmonica este mai mult decât o clădire, este o vatră culturală, care decenii de-a rândul a găzduit mari artişti şi evenimente de excepţie, ce au încălzit sufletele a generaţii de iubitori de artă.
Şi preşedintele PRO MOLDOVA, Andrian Candu, şi-a exprimat regretul într-o postare pe facebook. Acesta spune că pierderea Filarmonicii este dureroasă şi că ar trebui să fie implicaţi cei mai buni specialişti astfel încât ţara să aibă în cel mai scurt timp o nouă Filarmonică.
Preluat de la: Publika.md