Experții anunță că pandemia de coronavirus poate slăbi mișcarea antivaccin

Pandemia de coronavirus îi face pe unii dintre cei care se opun vaccinării să-și pună la îndoială părerile, dar alții se radicalizează. Ezitările privind vaccinarea, amplificate de unele celebrități, ar putea pune în pericol un viitor program de imunizare, spun experți citați de The Guardian, scrie digi24.ro.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 70 de potențiale vaccinuri împotriva coronavirusului sunt dezvoltate în prezent, trei fiind deja în evaluare clinică. Comunitatea mică, dar vocală, a anti-vaxxerilor pare divizată în ceea ce privește un eventual vaccin anti-COVID-19.

Extremiștii, grupurile bazate care resping vaccinarea pe principiu, al căror obiectiv este să perturbe și să polarizeze, nu se schimbă, ci valorifică pandemia”, a spus Heidi Larson, directorul organizației Vaccine Confidence Project (VCP) din Londra.

Unele vedete cu mulți fani pe rețelele sociale au exprimat, de asemenea, scepticism. Tenismenul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, spune că se va confrunta cu o dilemă în cazul în care va deveni obligatorie vaccinarea jucătorilor înainte ca aceştia să poată concura din nou după reluarea sezonului, întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, Larson a spus că există, de asemenea, dovezi că persoanele care au fost „mai puțin sigure dintr-un anumit motiv, care au probleme cu un singur vaccin anume – se pot comporta diferit în contextul acestei pandemii”.

VCP a lansat un studiu cu parteneri locali de pe glob, efectuând sondaje naționale și examinând conversații online despre coronavirus pentru a încerca să măsoare atitudinile față de un viitor vaccin.

Larson a spus că, după ce a analizat mai mult de 3 milioane de postări de pe rețelele sociale pe zi, între ianuarie și martie, este sigură că cei mai mulți oamen „doresc un vaccin contra coronavirusului și cât mai curând posibil”.

Cu toate acestea, mișcarea antivaccinare, care a crescut la nivel global în ultimii ani, va opune rezistență, spune Larson.

Potrivit OMS, care a identificat „ezitarea în fața vaccinului” drept una dintre cele mai mari 10 amenințări la adresa sănătății pentru lume anul trecut, între 75% și 95% din populație trebuie vaccinată pentru a asigura imunitatea colectivă.

Un sondaj Wellcome Trust 2018 privind atitudinea față de vaccinuri la nivel global a constatat că opt din 10 persoane (79%) consideră că vaccinurile sunt sigure, în timp ce 7% susțin contrariulCifrele variază: 72% din oamenii din America de Nord și 73% din nordul Europei cred că vaccinurile sunt sigure, dar procentajul scade la doar 59% în Europa de Vest și 40% în Europa de Est.

Amploarea și gravitatea crizei globale de coronavirus pot, totuși, să erodeze opoiția față de vaccinuri. Un sondaj recent VCP din țara care se opune cel mai mult imunizării, Franța, unde 33% dintre oameni nu consideră vaccinurile ca fiind sigure, doar 18% dintre respondenți ar refuza un vaccin contra coronavirusului.


Preluat de la: Publika.md