Produsul Intern Brut se va diminua în acest an cu 7,5%, în special din cauza reducerii valorii adăugate brute în sectoarele agricultură și transport, potrivit unui studiu realizat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”. Potrivit autorilor, economia Republicii Moldova a fost lovită de două șocuri puternice – pandemia de Coronavirus și seceta. Guvernul recunoaște că revenirea din criză este mai lentă decât se anticipase, astfel încât economia se va contracta, îndreptățind scenariul pesimist.
Economia Republicii Moldova dădea semne de stagnare încă la sfârșitul anului trecut, dar criza pandemică a afectat-o și mai mult, potrivit Raportului de Stare a Țării 2020, realizat de Expert-Grup. Acest lucru se întâmplă inclusiv din cauza nivelului scăzut de competitivitate și problemele sistemice, care se mențin de-a lungul anilor.
Criza a mărit și mai mult discrepanța dintre economia Republicii Moldova și a celor din regiune, a menționat directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor.
Experții prognozează o reducere a economiei în acest an cu 7,5%. Consumul se va reduce cu 10%, exporturile cu 20%, în timp ce deficitul bugetar ar putea să ajungă la 10% din Produsul Intern Brut.
Conform prognozelor din luna iulie, realizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, economia Republicii Moldova urma să scadă în acest an între 4,5 și 6,2%. Însă, având în vedere că recuperarea este lentă, cel mai probabil se va realiza scenariul pesimist. În plus, autoritățile trebuie să calculeze și impactul secetei, a declarat Lilia Palii, secretar de stat la Ministerul Economiei.
Recuperarea lentă și lipsa încrederii cetățenilor în instituțiile statului, care s-a aprofundat pe timpul crizei, poate duce la un nou val de emigrări, estimează expertul Dumitru Pîntea.
Pentru anul 2021, economiștii prognozează o creștere de 5-6%, dar care nu va permite revenirea economiei la nivelul anului 2019.
Preluat de la: Timpul.md