Expert: De la începutul anului, leul moldovenesc s-a apreciat cu aproape 5 la sută faţă de principalele valute de referință

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a apreciat cu aproape 5 la sută faţă de principalele valute de referință. În raport cu monedele regionale, creşterea e şi mai mare. Aprecierea variază de la 20% față de rubla rusească și până la 23,3% față de lira turcească. Datele se conțin într-o analiză făcută de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, aprecierea leului este una benefică pentru populaţie, deoarece duce la o temperare a creşterii preţurilor. De cealaltă parte, acest lucru afectează enorm producătorul autohton. Cursul valutar face ca produsele moldoveneşti să fie mai scumpe faţă de cele de import, în cazul unora, chiar şi cu 20 la sută.

Aprecierea leului mai aduce pierderi şi celor care exportă produse, mai ales în Rusia. Aceştia pierd 20 la sută din venituri din cauza cursului valutar, potrivit studiului făcut de Veaceslav Ioniţă. Astfel, dacă e să vorbim despre agricultori, în condiţiile crizei economice şi a secetei care i-a lovit în acest an, cursul valutar este a treia lovitură.

Cât despre cauzele care au dus la aprecierea leului, expertul spune că cererea de valută pe piață, timp de un an, a scăzut cu 200 de milioane de dolari. De asemenea, în perioada aprilie-iunie, portofoliul de credite bancare a suferit o modificare fără precedent în istoria ţării noastre. Împrumuturile în valută au scăzut cu un miliard de lei, iar cele în lei au înregistrat o creștere de un miliard de lei. 

În concluzie, expertul economic a menţionat că Banca Naţională trebuie să acorde o atenție mai mare intereselor producătorilor autohtoni, iar cursul valutar este un instrument puternic pentru creșterea competitivității economiei locale. Veaceslav Ioniță recomandă Băncii Centrale să nu uite de obiectivele sale de bază.


Preluat de la: Publika.md