Expert: Creditul rusesc, cea mai scumpă resursă financiară pe care Moldova o contractează în această perioadă

Creditele aprobate de FMI pentru R. Moldova în sumă de 235 mln dolari SUA vor fi mai ieftine, iar împrumuturi în euro puteau fi accesate de la Bruxelles mult mai ieftin, dacă erau făcute solicitările respective, afirmă Veaceslav Negruţă.

„Chiar dacă a fost semnat un Acord de credit de către un funcţionar de la Ministerul Finanţelor din Federaţia Rusă şi Andrei Neguţa ‘ambasadorul lui Dodon’ la Moscova, preşedintele va mai trimite câteva plocoane până înţelegerile lui cu Putin vor deveni realitate, iar resursele financiare vor intra în bugetul de stat”, susţine Veaceslav Negruţă, expert la Transparency International Moldova.

Acesta menţionează că atât Guvernul, cât şi Parlamentul R. Moldova vor aproba şi ratifica în regim de urgenţă Acordul „atât de dorit de Dodon”, dar marea bucurie va fi când şi guvernul de la Moscova va aproba (nu e clar când), iar Duma de Stat va ratifică contractul de împrumut (Duma din cauza epidemiei nu funcţionează).

Cu toate acestea, într-un editorial publicat pe blogul său, fostul ministru al Finanţelor se întreabă „ce nu-i aşa cu acest credit pentru Dodon, dacă e să comparăm cu declaraţiile acestuia din decembrie 2019 încoace?”: Acordul de credit este pentru o sumă totală de 200 milioane euro. Nu pentru 500 milioane. Suma de 200 milioane nu este prima tranşă, ci suma totală.

Mai mult, împrumutul va fi oferit doar dacă nu vor exista datorii neachitate pentru credite faţă de Rusia sau faţă de băncile ruseşti, oferite cu garanţia de stat sau asigurate de o societate pe acţiuni a Rusiei. „Mare atenţie la această prevedere.”

Totodată, aceste 200 milioane sunt divizate în 2 tranşe prevăzute a fi debursate în 2020. Prima tranşă de 100 milioane va fi transferată în termen de până la 30 zile din ziua intrării în vigoare a Acordului de credit (adică după finalizarea procedurilor interne de aprobare şi ratificare a acordului, de guverne şi, respectiv, de parlamente), dar nu înainte de semnarea unui alt acord tehnic şi de efectuare a plăţilor. A doua tranşă de 100 milioane euro va fi acordat nu mai târziu decât 31 octombrie 2020. Evident, ţinta creditului este rezultatul electoral al unui candidat la prezidenţiale.

„Art. 3(3) prevede, cu abatere de la obiectul acordului de credit, angajamentul autorităţilor din R. Moldova de a acorda acces companiilor din Federaţia Rusă la proceduri de achiziţii publice de bunuri şi servicii. De parcă până în prezent ar fi fost interzisă participarea. Această prevedere este mai largă şi, de fapt, presupune aranjamente de achiziţii publice (bunuri, servicii şi lucrări) de la anumite companii din Rusia”, a notat expertul.

În opinia lui Negruţă, creditul rusesc pare a fi cea mai scumpă resursă creditară pe care R. Moldova o contractează în această perioadă. Rata dobânzii este de 2% anual la un credit în euro. Resursele de creditare aprobate de FMI pentru R. Moldova în sumă de echivalent a 235 mln dolari SUA vor fi mai ieftine şi pentru o perioadă de 30 ani. Iar resurse în euro puteau fi accesate de R. Moldova mai ieftin de la Bruxelles, dacă erau făcute şi solicitările respective.

Acordul se consideră intrat în vigoare doar din ziua recepţionării prin canalele diplomatice a confirmărilor despre realizarea procedurilor interne (aprobare şi ratificare). Deci, Dodon iar a avut un fals-start şi mai urmează câteva repetări pentru vizibilitate, a preşedintelui şi a ”sprijinului real” care deocamdată e doar angajament.

„Igor Dodon şi-a tras un credit pentru această perioadă electorală, aşa cum a promis încă la sfârşit de 2019. Doar că mai urmează nişte proceduri până când vine primul euro de la Federaţia Rusă care încă în 2019 a fost inclus în bugetul 2020”, a adăugat Veaceslav Negruţă concluzionând că deşi, Dodon deja pe 17 aprilie a enunţat precum că ar fi ”primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză” acesta ar putea „avea ameţeli de la atâtea plocoane pentru o singură promisiune. Cea rusească.”


Preluat de la: Timpul.md