Emmanuel Macron, mesaj video pentru Maia Sandu în preajma summitului din 1 iunie

Președintele Franței Emmanuel Macron a postat un o înregistrare video în care a anunțat că pe 1 iunie se va afla la Chișinău pentru a participa la Summit-ul Comunității Politicii Europene. Macron și-a exprimat speranța că, în cadrul evenimentului, liderii europeni vor lua decizii importante pentru regiunea noastră. Totodată, liderul de la Paris i-a mulțumit președintei Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summit-ului CPE. 

Macron a postat un video în care a anunțat cetățenii moldoveni că pe 1 iunie va participa la Summit-ul Comunității Europene.

„Vin cu un mesaj scurt pentru a vă spune că pe 1 iunie vom fi în Moldova la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În Moldova vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură, apărare, geopolitică, pentru că împărțim același continent. Acum un an am propus crearea Comunității Politice Europene, deoarece sunt sigur că avem nevoie de acest forum pentru a aduna toți liderii, ca să oferim un cadru nou continentului nostru, să decidem pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. De aceea, îi mulțumesc Maiei Sandu, dragei mele prietene, pentru că a acceptat să organizeze a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene”, a spus acesta.

Totodată, președintele Emmanuel Macron a menționat că în 1 iunie Chișinău va fi centru Europei.

„Vom discuta toate aceste subiecte, vom avea întruniri foarte importante și sper că vom lua decizii importante pentru ziua de azi, dar și pentru viitorul nostru comun”, a conchis el.

În data de 1 iunie, complexul vitivinicol Castel Mimi din Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.


Preluat de la: Publika.md