Economist: Exporturile continuă să scadă, iar tendința se va menține încă cel puțin două trimestre

Exporturile continuă să scadă, iar tendința se va menține încă cel puțin două trimestre. La această concluzie a ajuns economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care a analizat datele Biroului Național de Statistică pentru primele trei luni ale anului. Potrivit lui, Republica Moldova și-a epuizat potențialul de creștere, iar criza provocată de COVID-19 a pus ţara noastră într-o situație şi mai complicată.

Expertul consideră că scăderea exporturilor va afecta majoritatea ramurilor de bază ale economiei, precum vinificația, industria textilă, cea agricolă şi farmaceutică.

Potrivit datelor, în perioada ianuarie-martie 2020, valoarea exporturilor de mărfuri a fost de peste 670 milioane dolari, cu 7,9 la sută mai puțin față de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, peste 520 de milioane dolari o reprezintă exporturile de mărfuri autohtone, iar peste 150 de milioane sunt reexporturile.

Veaceslav Ioniță susţine că scăderea a fost determinată, în mare parte, de criza pandemică, dar au existat și alți factori.

VEACESLAV IONIŢĂ expert IDIS Viitorul: „Lucrul acesta este de fapt pe fundalul altei crize şi anume că noi deja de doi ani de zile exportul nostru s-a plafonat la 2,7 miliarde de dolari, cea ce înseamnă că ne-am epuizat factorii de creştere a exporturilor.”

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat aproape 450 de milioane dolari, cu 2,5% mai puțin față de ianuarie-martie 2019. Cât priveşte spațiul CSI, exporturile către aceste țări au fost în valoare de aproape 95 de milioane de dolari, în scădere cu 7,1 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Cel mai mult, cu peste 63 la sută, au scăzut exporturile la produsele petroliere, iar cu aproape 58 la sută s-a redus exportul echipamentelor de telecomunicații. Exportul de mașini și aparate specializate pentru industrii a scăzut cu aproape 54 la sută, iar exportul de produse lactate și ouă – cu peste 50%. 

De cealaltă parte, s-a majorat cu aproape 50 la sută exportul de materiale plastice. Cu aproape 37 la sută a crescut exportul de piei și blănuri brute. În primul trimestru al anului, ţara noastră a exportat mai multe mașini și aparate de birou, precum şi aparate industriale.

Veaceslav Ioniță susţine că scăderea va continua.

VEACESLAV IONIŢĂ expert IDIS Viitorul: „Dacă în acest an într-adevăr vom avea o diminuare a exporturilor de vreo 300 de milioane de dolari, ceea ce este cel mai probabil, atunci practic ne întoarcem la anul 2013 şi asta arată că noi nicicum nu putem ieşi din acest cerc vicios.”


Preluat de la: Publika.md