Potrivit lui, acest gol legislativ permite politicienilor să evite răspunderea penală pentru acțiunile lor.
„Există un gol în legislația noastră, în legislația penală. Pentru că, în cazul unei încălcări de lege, individul care încalcă legea poate să poarte răspundere penală sau contravențională. În aceasta constă vina noastră – faptul că există acest gol în legislație. Și fiecare politician, în funcție de nivelul său de cultură, educație și cunoștințe, se antrenează să vadă cine își va bate mai mult joc de Constituție.”, a explicat Dumitru Pulbere în cadrul emisiunii Puterea a Patra.
Pulbere a subliniat că Constituția este legea fundamentală, baza statului Republica Moldova, iar toate celelalte legi, fie penale, civile sau economice, sunt construite pe principiile stabilite în Constituție.
„Legea fundamentală a statului ar trebui să fie respectată cu strictețe, pentru că toate celelalte legi, fie penale, fie civile sau economice, sunt construite pe baza acesteia. Gândurile expuse în Constituție sunt dezvoltate în alte legi, pentru că în Constituție nu poți include tot ceea ce se dorește. Politicienii ar trebui să manifeste un respect profund față de cetățean, față de legea fundamentală și față de legislație în general. Din păcate, acest respect nu se reflectă în acțiunile lor. Politicienii care încalcă legea fundamentală a țării nu poartă nicio răspundere penală sau administrativă, ci doar una politică, ceea ce înseamnă că la următoarele alegeri nu vor mai fi aleși. Dar aceasta nu este o pedeapsă suficientă pentru încălcările comise”, a adăugat el.
Fostul președinte al Curții Constituționale este de părerea că politicienii nu se grăbesc să înlăture acest gol legislativ din simplul motiv că le oferă protecție.
„Ei știu că, dacă asemenea legi ar fi votate, își semnează sentința din timp și vor purta răspunderea penală. Drept este că va fi foarte greu de anchetat asemenea cazuri, mai ales dacă vorbim de dosare penale. Dar, ținând cont de dezvoltarea tehnică de azi, de înregistrări, conferințe, emisiuni televizate, se pot colecta dovezi suficiente pentru ca politicienii să poarte răspundere”, a spus Dumitru Pulbere.
El a amintit că, pe vremea când era deputat în Parlamentul Republicii Moldova, între anii 1998 și 2001, au existat discuții pentru elaborarea unei legi care să impună răspunderea penală pentru politicieni, miniștri și președinți.
„O perioadă de timp am activat în Parlament, între 1998 și 2001, și chiar atunci între noi, deputații, se discutau idei de a elabora o lege care să impună răspunderea penală pentru politicieni, miniștri, președinți și șefi de stat. Deși în Constituție este prevăzută răspunderea pentru președinte, pentru alți demnitari de stat, precum prim-miniștri sau miniștri, nu există o responsabilitate clară.”
Preluat de la: Noi.md