„Stimați deputați PAS, Moldova nu e țară agrară. Cei care nu înțeleg asta sunt orbi. Întrebați copiii din ciclul liceal câți dintre ei vor să facă agricultură. Vedeți câți studenți vor să facă agricultură. Țineți cont, fiecare decizie de azi este o investiție în ziua de mâine. Deciziile de a continua și amplifica aruncarea banilor în agricultură alungă tinerii din țară. Faptul că Slusari asta nu înțelege e firesc – el multe nu înțelege. Dar credeam că PAS e altă istorie – partid cu orientare liberală. Înțelegeți termenul “liberal”? Înțelegeți că de fapt insistați pe acutizarea unei abordări discriminatorii, care și așa a dezechilibrat economia noastră imatură?”, a scris Dragancea, pe o rețea de socializare.
Potrivit lui, „suntem săraci dar, anual aruncăm sume apropiate de un miliard de lei pentru subvenția agriculturii”. „Subvenționăm livezi și podgorii – dar de ce nu subvenționăm fabrici de textile or uzine producătoare de mașini? Un producător din textile singur își închiriază or cumpăra spațiile pentru producere, singur își cumpără echipamentele, singur își instruiește oamenii și le creează condiții bune de muncă ca să nu-i piardă. Singur negociază creditele cu băncile – achită dobânzi la bănci si taxe la stat. Și dacă un model de tricou sau chiloței nu se vinde nu vine în fața guvernului să ceară compensație. El își asumă riscul pentru deciziile lui. De ce el nu este subvenționat? De ce nu e subvenționat un antreprenor care deschide o cafenea? Acolo se vând inclusiv produsele agricole. Ăsta tot investește în local și în oameni. Își asumă riscul pentru alegerile lui. El e nevoit să găsească permanent modalități prin care să atragă și fidelizeze clienții”, a punctat el.
Vitalie Dragancea a mai spus că, dacă vrem să oprim exodul tinerilor Moldova trebuie industrializată.
„Iar ca să oprim transformarea Moldovei în stepă trebuie să împădurim țara. Câte fabrici și uzine ar putea apărea în Moldova dacă s-ar aloca anual câte 100 milioane lei subvenții? Ca acel antreprenor din textile să poată lua de la stat 1, 2 or 3 milioane lei pentru dezvoltarea fabricii, să-și crească productivitatea și să-și reducă costurile și să meargă la export. Or să construim hale de producere adaptate la necesitățile producătorilor de mașini și să le oferim în chirie companiilor mari din automotive numai să vină la noi, să creeze locuri de muncă, să angajeze și instruiască ingineri. Câte hectare de păduri am putea planta în 4 ani dacă am aloca câte 100 milioane lei pentru asta? Cum ar putea arăta Moldova în 4 ani dacă am aloca 1 miliard pentru industrializare și împădurire?”, a conchis Dragancea.
Dragancea are dreptate – R. Moldova din punct de vedere a structurii PIB-ul pe sectoare, nu mai este o țară agrară. Agricultura având doar 17% din PIB, industria 20%, iar serviciile 62%. Totuși o cifră i-a scăpat „consilierului expert în economie și industrie” – În agricultură lucrează 32% din populația R. Moldova, ce facem cu ei – până când „voi” o sa retehnologizați „țara”?
Preluat de la: Timpul.md