Dorin Chirtoacă cere Federaţiei Ruse, Partidului Socialiştilor şi lui Igor Dodon, retragerea soldaţilor ruși din stânga Nistrului

Candidatul Blocului Electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă, cere Federaţiei Ruse, Partidului Socialiştilor şi contracandidatului său, Igor Dodon, retragerea soldaţilor ruși din stânga Nistrului. Declaraţia a fost făcută ca urmare a scandalului diplomatic dintre Ambasada Rusiei şi cea a României, în cadrul unui eveniment la Cimitirul Eroilor din Mana, raionul Orhei.

„Lăsaţi-ne morţii în pace, lăsaţi soldaţii morţi să odihnească în linişte şi luaţi-vă soldaţii vii din Transnistria, luaţi-vă ofiţerii FSB care colcăie, de care colcăie sediul PSRM, luaţi-vă agenţii cu nume de cod „Kremlinovici” şi plecaţi cu toţii la Moscova”, a spus candidatul Blocului Electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă. 

Contactată telefonic, ofiţerul de presă al Partidului Socialiştilor, Irina Astahova, ne-a spus că nu comentează afirmaţiile lui Dorin Chirtoacă.

Scandalul a izbucnit după ce Ambasada României la Chişinău a organizat, în 23 octombrie, o serie de activități dedicate Zilei Armatei Române la Cimitirul Eroilor din satul Mana, raionul Orhei. Ambasadorul Daniel Ioniţă a declarat atunci că trebuie păstrată memoria erorilor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică. Ulterior, printr-un comunicat de presă, Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău a calificat declaraţia lui Ioniţă drept „cinică”.

Totodată, şi PSRM a venit cu o reacţie, acuzându-l pe Ioniţă de încălcarea principiilor diplomaţiei. În replică, Ambasada României a spus că nu se implică într-o polemică lansată în plină campanie electorală.


Preluat de la: Publika.md