DOC // Dosarul finanțării PSRM: Igor Dodon trebuia să fie audiat în calitate de bănuit (30 ianuarie 2020)

Procurorii au admis mai multe erori de procedură atunci când l-au audiat pe președintele Igor Dodon în calitate de martor în dosarul finanțării Partidului Socialiștilor. Concluzia rezultă din argumentele invocate de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în ordonanța din 26 noiembrie 2019, prin care a fost anulată ordonanța semnată la 18 iulie de către peocurorul Alexandru Cernei. Portalul Anticorupție.md a intrat în posesia documentului respectiv, despre care mai mulți experți au opinat că ar fi adevăratul motiv al încarcerării lui Morari, informează portalul anticoruptie.md

Potrivit documentului, procurorul responsabil de acest caz a încălcat normele Codului de Procedură Penală atunci când l-a audiat pe Igor Dodon în calitate de martor, deoarece articolul 163 interzice interogarea în calitate de martor a persoanei față de care există anumite probe că a săvârțit o infracțiune. Mai mult, declarațiile lui Dodon ar fi stat la baza deciziei luate de procurorul Cernei pentru a nu da curs dosarului privind finanțarea PSRM.

Un alt argument invocat de Viorel Morari a fost faptul că subalternul său nu avea dreptul să îl audieze pe șeful statului, fiind încălcate prevederile articolului 262 din Codul de Procedură Penală, în care se stipulează că examinarea sesizărilor despre acțiunile președintelui Republicii Moldova și a infracțiunilor comise de către acesta țin de competența procurorului general sau a unui procuror desemnat de acesta.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție și-a mai argumentat ordonanța prin faptul că procurorul Cernei nu a dispus, cel puțin, investigarea surselor finanțării PSRM pentru perioada 2016–2019.

În ordonanța semnată de Viorel Morari se mai face referință la un alt dosar penal, pornit încă în 2016, pe faptul spălării de bani în proporții deosebit de mari de către SRL Exclusiv Media, întreprindere care ar fi afiliată socialiștilor, și că au fost ignorate mai multe plângeri depuse de către conducerea diferitor partide privind finanțarea ilegală a PSRM.

Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM a fost pornit în baza unei înregistrări video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Ulterior, dosarul a fost suspendat ulterior în baza unei ordonanțe emise de către procurorul Alexandru Cernei, după formarea alianței dintre PSRM și blocul ACUM, pe motivul lipsei componenței de infracțiune.

La 29 noiembrie 2019, la doar trei zile după reluarea dosarului privind finanțarea PSRM, președintele Dodon a semnat decretul de numire în funcție a procurorului general, iar a doua zi l-a prezentat breslei pe Alexandr Stoianoglo.

La 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat conexarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție a solicitat copiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor – proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc., precum și actele de control privind sursele de finanțare ale PSRM.

La 3 decembrie, Stoianoglo i-a cerut lui Viorel Morari să prezinte, în decurs de trei zile, un raport despre patru ani de activitate. Raportul a fost prezentat la 6 decembrie, iar la 9 decembrie Stoianoglo a dispus efectuarea controlului la Procuratura Anticorupție și suspendarea lui Morari.

La 26 decembrie, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, iar la 10 ianuarie 2020, în timp ce era escortat la ședința de judecată, Morari a declarat că dosarul i-a fost intentat la comanda lui Igor Dodon. Atât Alexandr Stoianoglo, cât și Igor Dodon, au respins acuzațiile, invocând că Morari s-ar victimiza.

În ultima zi de control la Procuratura Anticorupție, când a fost reținut Viorel Morari, a fost ridicat pentru verificări dosarul finanțării PSRM. Conducerea Procuraturii Generale a negat inițial acest lucru. La o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandr Stoianoglo a recunoscut că dosarul respectiv a fost supus verificărilor, în baza unei plângeri a președintei Parlamentului și fruntașei PSRM, Zinaida Greceanîi.


Preluat de la: Timpul.md