Disney a creat un robot care poate clipi şi reda mimica facială a unui om (VIDEO)

Creat cel mai probabil pentru a fi amplasat în parcurile de distracţii ale gigantului american, robotul poate imita mişcări faciale, precum clipitul sau mişcări subtile ale capului.

Odată ce treci peste aspectul relativ înfiorător al robotului, realizezi ce demonstraţie de robotică reprezintă acesta. El poate imita mişcările faciale ale oamenilor, precum clipitul sau înclinări ale capului. Un senzor din zona pieptului notifică robotul atunci când o persoană se apropie de el, acesta întorcându-se cu faţa spre ea. Mişcările ochilor se modifică rapid, trecând de la contact vizual direct la mişcări mai rapide, cunoscute în termeni medicali drept sacade, scrie adevarul.ro.

De asemenea, robotul se poate mişca uşor în sus şi în jos pentru a imita respiraţia. El a fost creat de inginerii de la divizia de Cercetare a celor de la Disney, Walt Disney Imagineering, în colaborare cu Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign şi Institutul de Tehnologie din California. Deşi majoritatea roboţilor humanoizi se concentrează pe faţa oamenilor, având un contact vizual neîntrerupt, aceasta nu este o imitaţie corectă a felului în care interacţionează oamenii.

Echipa de cercetare a celor de la Disney explică, citată de The Verge: „Privirea este un semnal social cheie, modelând percepţia pe care o avem despre partenerii de interacţiune. De exemplu, oamenii care au un contact vizual îndelungat sunt consideraţi ca fiind similari nouă, inteligenţi, conştiincioşi, sinceri şi de încredere. Mai mult, privirea poate semnala stări sociale şi emoţionale complexe. Ţinând cont de importanţa privirii în interacţiunile sociale, precum şi de abilitatea ei de a comunica stări şi percepţii, pare destul de clar că aceasta poate funcţiona ca o unealtă semnificativă pentru un robot interactiv. Aşadar, scopul muncii noastre este de a dezvolta un sistem care să reproducă această interacţiune pe care o au oamenii prin intermediul privirii”.

Scopul principal al unui astfel de robot ar fi, probabil, utilizarea sa în parcurile de distracţii ale gigantului american – bineînţeles, odată ce faţa sa este acoperită cu ceva care să nu îţi cauzeze coşmaruri în timpul nopţii.

Citeste mai mult: adev.ro/qjh4kf


Preluat de la: Publika.md