Discuţie dintre două persoane care par a fi Dodon şi Ceban, despre anularea mandatului lui Năstase de acum trei ani. Ceban şi Dodon: Nu sunt vocile noastre

O nouă înregistrare scandaloasă a apărut în spațiul public în această dimineață. Într-o secvență audio se aud vocile a doi bărbați care discută despre ideea anulării rezultatului alegerilor locale din Chișinău, de acum doi ani, câștigate atunci de Andrei Năstase. Vocile celor două persoane se aseamănă cu cele ale președintelui Igor Dodon și primarului Capitalei, Ion Ceban.

Înregistrarea ar fi fost făcută în data de 15 iunie 2018. Atât Igor Dodon, cât și Ion Ceban susțin că secvența audio este falsă și cer structurilor de drept să-i găsească și să-i pedepsească pe autori.

Înregistrarea audio a fost expediată mai multor redacții printr-un mesaj, semnat, cel mai probabil, de un nume fals. Din secvență se presupune că Igor Dodon l-ar fi sunat pe Ion Ceban și a vociferat ideea anulării alegerilor locale din 2018, în care câștigător a fost liderul Platformei DA, Andrei Năstase:

„(Voce asemănătoare cu cea a lui Igor Dodon) – Auzi, dar noi nu am discutat încă o variantă: dar dacă să anuleze alegerile, rezultatul lui Năstase. Tu ești declarat câștigător, dar în cazul acesta tu refuzi mandat, pentru că nu e corect. (Voce asemănătoare cu cea a lui Ion Ceban) – Mi se pare că asta e „bardac” (debandadă n.r.) mare. Domnul președinte, nu știu. Asta nu e așa de simplu”.

Potrivit înregistrării, în timp ce Ion Ceban ar pune la îndoială necesitatea acestei idei, Igor Dodon continuă să insiste:

(Voce asemănătoare cu cea a lui Igor Dodon): „Eu nu văd pentru noi minus, dacă facem pasul acesta, știi… Presa în orice caz să întrebe, știi. Ce-i cu contestare… Și eu o să spun, dacă ceva. Și tu, că noi nu am cerut anularea alegerilor, am cerut constatarea încălcării. Mi se pare ca el o să îngloda complet, asta e părerea mea. Gândește-te, fără noi nu o să ia nicio decizie”.

În scurt timp, președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că această înregistrare este un fals evident.

„Nu sunt vocile noastre. Vom sesiza Procuratura pentru a cere investigarea celor care fac și promovează astfel de falsuri. Ne așteptam să apară și alte falsuri pe măsura ce ne apropiem de campania electorală, de aceea, urmează să întreprindem toate măsurile legale,” a menționat șeful statului. 

Și Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că înregistrarea este falsă. Potrivit lui, este clar pentru multă lume că acest lucru a apărut în contextul în care deja unii neoficial s-au lansat în campania electorală. Ceban a mai precizat că vocile din înregistrare nu seamănă cu a lui și a șefului statului, iar organele de drept trebuie să se expună.

Alegerile locale din 3 iunie 2018 au fost declarate nevalide, pe motiv că cei doi candidaţi pentru funcţia de primar al Capitalei, Andrei Năstase şi Ion Ceban, au făcut campanie electorală în ziua scrutinului, lucru interzis atunci de legislație. Ulterior, în octombrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale din anul 2018 și l-a validat pe Andrei Năstase în funcția de primar de Chișinău.


Preluat de la: Publika.md