E important sa te hidratezi
O parte vitala a eliminarii calculilor renali si a prevenirii formarii unor noi pietre la rinichi este sa bei multe lichide. Apa si lichidele pe care le bei (nu alcool!) nu doar ca elimina toxinele, dar ajuta si la „miscarea” calculilor renali prin tractul tau urinar.
Discuta cu medicul tau specialist inainte de a incerca oricare dintre remediile mentionate mai jos. Medicul va fi cel in masura sa evalueze daca acest gen de remedii sînt indicate in cazul tau sau daca ar putea duce la unele complicatii.
Apa
Cand vrei sa elimini o piatra formata la rinichi, cresterea aportului de apa poate accelera procesul. Incearca sa bei 12 pahare cu apa pe zi, in loc de cele 8 recomandate. Dupa ce ai eliminat piatra, ar trebui sa continui sa bei 8-12 pahare cu apa pe zi.
Zeama de lamaie
Poti sa pui in apa pe care o bei si zeama de lamaie, proaspat stoarsa, cat de des doresti. Lamaile contin citrat (o sare a acidului citric), care este o substanta chimica ce previne formarea calculilor renali. De asemenea, citratul poate sa dizolve si pietrele mai mici, permitand eliminarea lor cu si mai multa usurinta.
Sucul de busuioc
Busuiocul contine acid acetic, care ajuta la descompunerea si pietrelor si la reducerea durerii. In plus, busuiocul este bogat in nutrienti. Foloseste frunze verzi sau uscate de busuioc pentru a prepara un ceai si bea mai multe cani pe zi din acest remediu. Daca vrei, poti sa prepari un suc proaspat de busuioc intr-un storcator de fructe sau poti sa adaugi busuiocul in smoothie-ul tau preferat.
Otetul de mere
Si acesta contine acid acetic si trebuie sa se regaseasca in regimul (dieta) persoanelor cu pietre la rinichi. Acidul acetic, asa cum stii, ajuta la dizolvarea calculilor renali. Pentru a te bucura de beneficiile lui, adauga 2 linguri de otet de mere la 180-240 ml de apa purificata. Bea acest amestec pe parcursul zilei.
Alte recomandari in dieta celor cu pietre la rinichi, de care trebuie sa tii cont
Alte recomandari care te vor ajuta sa elimini pietrele:
bea cel putin 12 pahare cu apa pe zi
bea sucuri din fructe citrice, cum ar fi cel de portocale
alege o dieta bogata in calciu la fiecare masa, de cel putin trei ori pe zi
limiteaza consumul de proteine de origine animala
mananca mai putina sare, mai putin zahar
evita alimentele si bauturile bogate in oxalati (rubarba, sfecla, bame, spanac, sfecla elvetiana, cartofi dulci, nuci, ceai, ciocolata, piper negru, produse din soia) si in fosfati
evita consumul de alcool, pentru ca te poate deshidrata.
Nu uita!
Litiaza renala (calculii renali) este o boala influentata de mai multi factori. Prin intermediul dietei, insa, un numar important de factori pot fi modificati, deoarece oamenii de stiinta spun ca, de fapt, compozitia urinei este direct legata de dieta pacientului.
Iata o lista generala cu masurile legate de regimul (dieta) care pot fi folosite pentru a evita formarea calculilor renali:
bea suficiente lichide in fiecare zi (cel putin 2 litri de apa)
evita dietele strict vegetariene
evita dietele cu proteine de origine animala in exces
evita consumul excesiv de sare
evita consumul excesiv de vitamina C si/sau de vitamina D
consuma produse bogate in fitati (leguminoase si fasole boabe, cereale integrale, germeni de porumb, anumite cereale, cum ar fi taratele lor, orezul salbatic, nucile braziliene)
evita alimentele bogate in oxalati – mai ales ca studiile au aratat ca acestea pot fi un factor de risc pentru formarea unui anumit tip de calculi renali (spanac, rubarba, patrunjel, frunze de sfecla, amaranth, ceai verde, ciocolata, etc.)
in unele cazuri, e recomandat sa se consume mai multe alimente bogate in acid citric si mai multe bauturi bogate in acid citric (cum sînt sucurile din citrice)
in alte cazuri, este recomandat sa se consume mai putine alimente bogate in purine (fructe de mare, ansoa, sardine in ulei, hering, carne, organe precum ficatul, rinichii, etc.)
Preluat de la: Noi.md