Figurina, despre care se crede că reprezintă o zeiță antică, a păstrat amprentele de mînă ale creatorului său și modelul țesăturii în care ar fi fost îmbrăcată. Arheologii cred că este posibil ca figurina să fi făcut parte dintr-un ritual domestic și să fi fost folosită pentru rugăciuni.
Descoperirea a fost făcută în satul scufundat din epoca fierului Gran Carro, situat pe partea de est a lacului, la aproximativ 80 de kilometri de Roma. Satul a fost probabil construit de membri ai culturii Villanovan, un precursor al civilizației etrusce. Arheologii cred că satul s-a scufundat din cauza activității seismice cauzate de erupțiile vulcanului Vulsini.
Figurina, lungă de aproximativ 15 centimetri, a fost găsită în ruinele unei locuințe din acest sit arheologic. Aceasta reprezintă o descoperire excepțională care face lumină asupra vieții cotidiene de la începutul Epocii Fierului în Etruria de Sud. Statuete rituale similare au fost găsite în morminte din Epoca Fierului, indicînd vechimea acestor ritualuri.
Aceste noi descoperiri continuă să extindă înțelegerea noastră asupra vieții și culturii civilizațiilor antice care au locuit zona cu mii de ani în urmă.
Preluat de la: Noi.md