Deputații au aprobat, joi, 16 iulie, în două lecturi modificări la Legea Procuraturii, după ce Curtea Constituțională a declarat mai multe prevederi neconstituționale.
Astfel, documentul prevede excluderea selectării candidaturilor la funcţia de procuror general de către comisia specială a Ministerului Justiţiei. Acest filtru a fost declarat neconstituţional.
Potrivit noilor prevederi, candidatul la funcţia de procuror general va fi selectat în cadrul unui concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în două etape: preselecţia în baza dosarelor şi interviul susţinut în faţa CSP.
Totodată, în cazul în care intervine vacanța funcției de procuror general, CSP va avea prioritate la selectarea unui procuror general interimar. Anterior, era prevăzut că şeful statului, la propunerea CSP, desemnează un procuror general până la organizarea concursului. Această prevedere însă a fost declarată neconstituţională, pe motiv că restrânge rolul CSP.
De asemenea, proiectul prevede ca transferul procurorului într-o funcție de același nivel sau nivel inferior, cu excepția funcției de procuror-șef și adjunct al procurorului-șef se efectuează, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor, la propunerea Procurorului General.
În acelaşi timp, persoana care a exercitat funcţia de procuror, judecător sau avocat cel puţin 10 ani, a cărui funcție a încetat din motive neimputabile lui, poate candida la funcția de procuror fără susținerea examenului în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției.
Preluat de la: Publika.md