Declarație ȘOCANTĂ a șefului ANSP: În toată lumea, COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur

În toată lumea, COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Declarația a fost făcută de către șeful ANSP Nicolae Furtună, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

ȚNu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur.  Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună.

Potrivit lui Furtună, 99 % din decesele înregistrate sunt persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese sunt persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi.

De asemenea, Nicolae Furtună spune că 1/3 din decesele din Republica Moldova, cauzate de coronavirus, vizează persoane care sufereau de diferite grade de obezitate.
 
„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea”, a spus șeful ANSP. 

Declarațiile dure au stârnit imediat reacții în rândul politicienilor. Astfel, liderul Mișcării UNIREA, Dorin Chirtoacă a scris pe pagina sa de Facebook că Nicolae Furtună ar trebui să-și retragă declarația sau să-și dea demisia.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie