Amenințările de securitate la care este supusă Republica Moldova, în special, de când Rusia a început războiul în Ucraina, a fost unul dintre subiectele de pe agenda reuniunii grupului București 6, care a avut loc la Varșovia. Astfel, în declarația de la încheierea întâlnirii, țările B6 și-au reafirmat sprijinul ferm pentru țara noastră.
”Suntem gata să cooperăm strâns și să îi sprijinim pe partenerii noștri -Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina, care sunt cei mai expuși riscului de destabilizare și a influenței maligne a Kremlinului, în estul și sudul Alianței”, se arată în punctul 9 al Declarației grupului B6 de astăzi.
În timpul discursului său, președintele României, Klaus Iohannis, a accentuat că acțiunile Rusiei se înscriu în grila agresiunilor menite să distrugă securitatea euro-atlantică și sistemul internațional bazat pe reguli – un comportament pe care comunitatea internațională l-a putut deja observa în Moldova, Georgia și Ucraina.
„Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate”, a mai declarat liderul de la Cotroceni.
Summitul B9 s-a desfăşurat pentru a marca un an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Obiectivul reuniunii a fost continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război. La eveniment au participat șefi de stat și de Guvern ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace și Ungariei, precum și președintele Statelor Unite, Joe Biden.
Preluat de la: Publika.md